Thursday, May 26, 2016

Nak Buat Braces ..yang murah ?

Asslamualaikum..

semua cerita dalam blog saya ni berasal dari pengalaman..
so kali ni nak cerita pasal braces,,
1 of my mission is nak buat braces
ini aadalah impian,cita2 dan misi..
hahha...

dah lama sebenarnya pasang niat nak pasang braces..
dari zaman anak dara..
tapi sampai sekarang hasrat tak tercapai..

tang manenya nak sempat..
masa bujang anak dara tengah belajar
belajar plak dekat nun jauh di sintok
orang belajar mane la ade duit
duit pun duit PTPTN..

itu lah duit yang menyara aku tanpa susahkan mak abah aku
alhamdulilah..dapat lah degree..
dah dapat degree..dapat la kerja..
dah kerja tapi tak reti nak bayar hutang PTPTN.
ape la kan,...
ok..my bad..

so.. bila dah dapat kerja.. sibuk plak kumpul duit nak kawen
bila dah kawen nak ada anak..nak ada rumah
sibuk plak nak simpan duit untuk anak..nak bayar rumah

so banyak betul kemahuan,,
sampai skrg tak tercapai cita2..

bila la nak tercapai cita2 ku ini..

awal tahun itu hari dah pasang niat dah..
survey dah tiap2 klinik area banting..
macam2 harga pun ye..

so nanti saya update ye ape yang saya dah servey..
i will ensure my dream comes true..

yeahh.. dah lame dah tertunda..
berkurun..dari bebudak jadi anak dara dan jadi mak orang

smpai skrg tak dapat lagi buat.

maklumlah nak buat braces pun ongkosnye mahal..
so tunggu ye saya update..

tata.



Thursday, May 12, 2016

Nak Beli kereta terpakai atau Kereta Baru ?

Assalamualaikum..

saya nak beli kereta,,

tapi saya tak tahu nak beli kereta baru atau terpakai..

saya keliru..

itu yang terjadi pada saya...

Okay macam ni..based on my experience
kereta gen2 saya dah pun abis bayar awal tahun itu hari
and then mane la tahu.. habis je bayar terus asyik rosak..
ngengade kan..
sebenarnye  memang ade plan nak beli  kereta baru..
tapi bukan la sekarang
mungkin mase depan..bile dah dapat adik nadiem..
hahha...
tapi di sebabkan asyik rosak je..
kami pun decide nak beli kereta..

tapi tak tahu nak kereta baru atau terpakai..
so saya pun bagitahu husband..

saya nak kereta mpv with monthly not more than 600 above.
yes.. saya tetapkan mcm tu..
saya tak kisah baru atau 2nd hand..

normally memang saya merancang dan dia yang bertindak..
Atcually kereta idaman saya honda and toyota
tapi atas kriteria pilihan saya.. maka kami abaikan kereta idaman

so after that we decide kereta alza.

pencarian bermula..

kami start dengan kereta 2nd,
kenapa kami cari kereta 2nd?

sebabnya atas dasar kereta bukan la aset. harga kereta cepat jatuh year by year

stepnya :

1. survey kereta di mudah - fyi. kereta dalam mudah adalah harga kereta saje/ bukan harga OTR (on the road) . maksud OTR ialah include caj insurans,tukar name geran,puspakom etc.

2. then listkan and set date untuk tengok kereta - kalau ade membe pomen..bawak la sekali.. boleh sekali check je..

3. kalau dah jumpe yang berkenan - harga pun okay. confirm. bagi duit booking. ade certain used car, duit booking burn kalau kite nak cancel. So please check with the salesman. if they say refund..please make sure they state on the receipt. So confirm la duit kite tak burn. Tapi ade certain used car dia nak RM500 as a booking fees. If bile dah masuk bank, bank reject, kite cancel.. burn 200. balance dia akan pulangkan pada kite..So be carefull.. make sure part ni jangan lalai.

4.. Harga and interest - part paling penting. melibatkan pembayaran bulanan kite. Mintak less sebanyak yang mungkin. sebelum kita datang confirm kita dah tahu harga market kereta tu. selalunye kalau harga kereta dia bagi 42k. kite boleh tawar lagi. so bile dah deal harga, check plak interest.
untuk pengetahuan uolls, interest untuk kereta terpakai adalah sangat tinggi. 4.0% and above.
So , apa la guna harga rendah tapi interest tinggi kan...macam kes saya kereta ALza, Tahun 2010, monthly lebih kurang RM540. deposit RM 3000.00

5. dokumen - lps bayar booking fees. submit dokumen di bank, bank akan check semua details kita. macam kes saya. loan tak lepas sbb saya as gourantor ade ccris PTPTN. So bile dah jadi macam ni saya and husband decide untuk cancel order. so burn la duit kami sebanyak RM 200. Nak buat macam mana kan.. tak rugi ke?.. of kos la ade rugi sikit. Tapi ade sbb kami cancel kan. Bukan PTPTN saja yang mempengaruhi faktor kami cancel kereta 2nd ni. ada sebab lain.,,


selepas kami submit dokumen dgn use car ni. dalam masa yang sama kami juga nak buat comparison dengan ALZA baru.

so bermula pencarian kereta baru pulak

1. showroom - pergi showroom mane2 yang berdekatan, konon2 servey harga la kan.. kalau tak nak pergi, boleh check kat FB.. bersepah agent produa ni.. Bagi saya, more prefer face to face.. senang nak trace penipuan..

2. booking fees - Fyi, untuk kereta baru tiada booking fees ye. loan lepas baru bayar deposit kereta. jangan salah faham. deposit and booking is the different payments. So untuk kereta baru tiada booking fees. Once bank luluskan loan, agent dah boleh proceed register kereta.

3. harga & interest. - harga untuk kereta memang dah fix seperti yang ada dalam laman web perodua. yang bezenya adalah rebate.Interest plak rendah dari kereta 2nd hand. Below 4.0%. antara 3.5% - 3.7%. Bergantung pada bank. Interest paling rendah bank rakyat. Tapi syarat sangat ketat. Gaji mesti 2.5k and x boleh gune guarantor. Tak silap saya. Husband yang bgtahu. U can check by own.

4. Rebate & Gift - So kalau nak beli kereta tunggu rebate yang banyak. Macam kes saya, bulan april rebate alza hanya RM800 tapi disebabkan nak setlekan PTPTN jadi makan masa yang lama. Masuk bulan May rebate dah lain. Rebate jadi RM1100.00.. Waouuuu,,, untung la saya kan..
dah la rebate besar dapat gift lagi. Gift plak kteorang mmg balun betul2.. haha.. kteorang mintak smarttag,petrol full, tinted,charger usb,stereng lock, lagi ape ntah. tak ingat. sales girl tu mcm ok jer.. hahha..

5.Dokumen - macam yang standard. Bagi yang ada ccris macam saya tambah lagi 2 dokumen. iaitu surat pengesahan bayaran balik pinjaman and surat perjanjian ujrah yang baru. Dokumen complete. Then submit la kat bank.

So....Compare la antara kereta 2nd and kereta baru..

We all decide kereta baru.SEBAB ?

1. kereta 2nd - tahun 2010 -monthly 540
    kereta baru - tahun 2016 - monthly 600

beza RM 60.00 saje untuk kereta yang dah 6 tahun. berbaloi ke kalau kami ambil 2nd.

2. kereta 2nd interest - 4.0 % above
    kereta baru  - 3.5% - 3.7%

kereta baru interest rendah

3. Kereta 2nd - condition tak boleh nak tahu condition engine macam mane.. boleh tahan lagi berapa tahun ? - no warranty -
kereta baru - condition baru - under waranty

So...fikir-fikirkan la..

oh lagi satu.. bagi saya andai kata nak beli kereta 2nd i prefer you all beli kereta import and beli cash. lagi berbaloi,..

sekian dari pengalaman saya. Pendapat orang berbeza. so terpulang..














Wednesday, May 11, 2016

CCRIS PTPTN

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Lately ni, dah viral balik pasal ccris PTPTN,
saya adalah salah seorang daripadanya..
Yes...
Because of bayar mcm chipsmore..
Kejap bayar kejap tak bayar,
meaning tak konsisten la kan..

Siapa yang tercalon dalam ccris ni?

1. mereka yang tidak bayar secara konsisten
2. mereka yang bayar tidak cukup dari amaun sebenar

Bagi yang tidak pernah pinjam..anda boleh cakap macam2 .. tak kena batang hidung kann

ye..kami tahu dah pinjam perlu bayar
ye .. kami tahu hutang wajib bayar
ye.. kami tahu kalau kami tak bayar anak2 kami tidak dapat pinjaman..
ye ..kami tahu semua tu..

tapi...kita kena tahu

bahawasanya...

selepas mereka habis belajar tak semestinya mereka akan dapat kerja setanding dengan degree/diploma mereka..

bayangkan selepas saje habis belajar..
sebelum tunggu graduation..
saya bekerja sbgai kerani saje gajinye RM600.00

so .. andai kata ramai yang mengeluh tidak dapat bayar bulanan PTPTN..saya faham..
Lagi lah PTPTN konvesional caj perkhidmatan 3% .

Let we back to my story ..

macam mana saya boleh tahu yang nama saya telah di ccris ?

When my husband nak keluar kereta baru.

then gurantornye saya..

Bank reject because of my name dah masuk ccris.
maklumlah tak bayar..
so seram punye pasal..google la case2 berkenaan ccris ni..
seminggu jugak la..
tido tak lena, makan tak kenyang.. hahah.. asyik fikirkan PTPTipu je..hhehe

Disebabkan nak keluarkan kereta cepat, then sementara saya setlekan PTPTN, saya minta adik saya jadi gurantor pada suami saya,

lagi sekali bank reject because of hubungan antara mereka sekadar ipar

Then, bila nak gunakan adik kandung sendiri, bank pun cakap tak boleh atas alasan suami sudah berkahwin..

haiiii... macam2 pulak kerenah bank ni..
dah la susah nak approved... interest tinggi..
kalau banyak duit beli kereta cash lagi senang..

okay.. so nak tak nak saya kene setlekan PTPTN secepat mungkin,

Plus, Hutang kan wajib bayar..

okay.. so suatu hari tu saya puas google and baca pengalaman masing2 tentang ccris..
So saya cari eksekutif pemasaran melalui laman web PTPTN,..
sebab dorang cakap mereka boleh di bawa berunding  kan..
macam2 pegwai yang saya contact..
jawapan masing2 berlainan..
saya pun pelik..

first.. saya  check di area negeri 9,
saya whasaap dia..
so far ok..
dia bagitahu saya tunggakan saya sebanyak 12k
then perlu bayar half and tukar ke ujrah
saya cakap saya tak mampu nak bayar sampai 6k tu
then dia cakap boleh buat pengeluaran melalui kwsp..

saya gelak sendiri...
saya pun bagitahu..kwsp saya pun dah abis..
buat bayar rumah..hhaha

Then eksekutif tu minta saya bayar 2k.
saya tanya dia boleh ke kurang lagi 1k.
dia cakap tak boleh...
itu adalah bayaran minimum...
Plus saya mintak bayaran monthly diturunkan RM100.00 pun tak boleh
ok fine...

so saya cari orang lain pulak..
saya cari eksekutif di putrajaya
saya bagitahu masalah saya..
and you know what..
she said boleh je bayaran RM1000 untuk tunggakan.
dan bulanan pun boleh je RM100
hurmmm....saya dah jumpe orang yang betul..

Oleh kerana saya nak setlekan hari ahad,
saya pun cari la cawangan yang bukak hari ahad,
so the nearest is puchong
saya cari eksekutif pemasaran di situ,
lagi la hampeh.. dia cakap tunggakan perlu di bayar half or 25% dari tunggakan..
bile dia cakap mcm tu.. saya terus malas nak whasaap lagi
but she back to me on monday and asking me about the payment
so saya pun cakap saya akan setlekan di putrajaya..
lagipun lagi dekat..
then tetibe je dia cakap tak payah pergi putrajaya pun boleh..
just buat transfer online.. then agreement dia akan emailkan saje..
wauuuu...senang kan..
tapi im not interested la
because saya memang nak setlekan btul2.
and nak tanya mcm macam ttg ptptn ni..

So hari selasa.. saya ambil cuti,
alhamdulilah.. semuanya mudah saje..
buat payment RM1000 for tunggakan
then tukar kepada ujrah..

time itu jugak dapat aggreement..
Then monthly sy RM151.00..
mereka cakap boleh saje RM100.00 tapi kos pentadbiran akan jadi banyak
sebab tempoh yang kite amik panjang

Lepas setle semua tu..
saya akan dapat surat pengesahan bayaran balik
dan surat perjanjian ujrah yang baru

2 surat ini la yang diperlukan oleh bank untuk lepaskan loan.

sekarang saya tengah tunggu bank call
Doa banyak2.

Berkenaan dengan ccris,
Bila kita dah tukar ujrah.. automatik
tunggakan kita sudah jadi 0 balik..
tapi history tunggakan yang dulu masih ade..
Mereka akan perhatikan payment kite tiap2 bulan..
kalau ok baru remove.

so chaiyokkkkk..... bayar rumah boleh,,, tak kan bayar PTPTN tak boleh kot..

sindir diri sendirI la kannn .. hheheh









 PTPTN tu hutang..wajib bayar

Friday, January 15, 2016

Welcome 2016 - My mission

Bismmillahirahmanirahim

ini adalah post yang pertama 2016
alhamdulilah.. syukur di atas limpah kurniaNya pada saya..
macam2 kisah,dugaan,harungan tahun 2015.

saya bersyukur..

permulaan 2016 yang kurang baik..
saya,suami demam dan batuk berlarutan..
tapi alhamdulilah sekarang dah sihat..

yeayy....

ok

So azam tahun ni..apa ye..sibukk je kan kita ni nak list dalam ni :

1. Solat & ibadah serta amalan yang banyak
2.accesories rumah
3 kawan nadiem
4. saving

itu je la.. tak nak banyak2.. sebab tahu keupayaan diri ni,.. hahha..




semoga tahun 2016 mempunyai kehidupan yang lebih baik