Monday, December 14, 2009

hepy besday nurhidayah bt albian...

hepy besday kepada aku..
moga pjg umo dan murah rezeki..
serta bahagia n berjaya di dunia dan diakhirat...
moga dapat jodoh yang sewaktu dgnnya..hahha..

ari ni besday aku..
aku lgsg tak hepy..
aku dapat hadiah yang terbaik sgt2 dalam hidup aku oleh dia...
thanks kepada manusia tu yang membuatkan hari ini hari yang plg menyedihkan bukan yang mengembirakan...
kecewa n sakit hati dilakukan oleh org yang tersayang..
sampainye hati dia..
n sakitnye hati aku....

aku pasrah..aku redha..
dah tertulis untuk aku yang aku tak kan dapat kebahagiaan...

kepada insan yang mengatakan aku hipokrit..
bende yang terjadi pade aku tak seperti yang dia sangka..
aku mls nak jelas kan pade dia...biarlah dia menyangka aku penipu..
ape yang aku lakukan adelah yang terbaik untuk dia...

...end...

mood: sangat kecewa dgn dia dan ari ini akan aku ingat selamanya...

Friday, December 11, 2009

result exam dah keluar....

hari tu aku n mak pi makan kat warung mane lagi...perut lapar..aku order la mi gorng n a.b.c....kegemaranku...sedapnye....sambil tunggu aku bukak la latop aku ni...nak chechk result aku...mane la tahu result aku dah kuar...
lantas tangan aku menaip www.uum.edu.my.. masuk kan id n password...
cepat2 aku bukak result exam aku...

......................

terdiam seketika melihat result aku...
yahooooooooo......result dah kuar...
yess....!!!
pointer aku naik....
and wat pertama kalinya aku dapat anugerah dekan...selama 5 sem aku cume dapat anugerah dukun..dan aku tak sgka sem 6 ni aku dapat anugerah dekan...
thanks to god...
aku bersyukur sgt..
semua usaha aku berbaloi...
keperitan yang aku rase di berikan kesenangan sebegini...
thanks to my mom because owez support me..
thanks to my ex too becoz owez beside me...
thanks to my self...

...end..

im back...

dah lame tak update my blog..rindu kat blog ni....mmmuuuahhh.....what's up my blog??????.

ape cerite latest ttg aku ni ek?
jgn gelakkan aku kalu aku cerite.
minggu lps aku pi interviuw kat b.p...so actually bukan aku nak sgt job tu...just saje ngada2..
well..tak disangka..aku dapat la job tu...then..
nak dipendekkan ceritenya aku masuk keje pade 7hb dis..
bersamaan ari isnin...
nak kate aku excited????...aku rase lagsg takde..
isnin tu aku masuk keje..sgt membosankan dan menstresskan kpla otak..dan meredahkan jiwa aku ni...
mane taknye...everything dokumen mesti dlm b.i.maklumlah bahagian shipping mesin ke oversea..malas aku...bosan siot..tergeliat lidah aku nak speaking...
ari pertama jer dah rase fed up n nak benti..try tahan ari kedua...
the same thing n same feel aku rase...aku mmg tak leh bwk..
so ari ketiga aku decide cabut terus...aku benti keje...
mak aku punya la suke....
yang aku bengang asyk kene gelak dgn mak aku jer...
maka aku tebalkan muke aku ni...huhuhu....
rase tenang dan gumbira hati bile tgk bilik tido..mlm tu aku tido dgn lene...
sampai aku bgn lewat...
tu jer lah cerite untuk aku...

...end...

Wednesday, December 9, 2009

Kepada..!!


Kepada yang masih SINGLE...
Cinta ibarat kupu-kupu.Makin kau kejar, makin ia menghindar.Tapi, bila kaubiarkan ia terbang, ia akan menghampirimu di saat kau tak menduga.Cinta mampu membahagiakanmu tapi sering pula ia menyakiti,Tapi cinta itu hanya istimewa apabila kau berikan cinta kepada seseorang yang layak menerima.


Kepada yang ragu-ragu dengan PERNIKAHAN.. .
Cinta bukannya mencari seseorang yang "SEMPURNA", tetapi menemukan seseorang yang mampu menjadikan dirimu sempurna.

Kepada PLAYBOY / PLAYGIRL...
Jangan katakan "AKU CINTA PADAMU!" bila kau tidak benar-benar peduli.Jangan bicarakan soal perasaan bila itu tidak benar-benar ada.Jangan kau sentuh hidup seseorang bila kau hanya berniat main-main dengannya. Jangan menatap ke dalam mata seseorang bila apa yang kau lakukan hanya pembohongan.Hal paling kejam yg dilakukan ialah membuat seseorang jatuh cinta,sedangkan kau tdk berniat langsung "UNTUK MENERIMANYA" saat ia terjatuh.

Kepada yang PATAH HATI...
Sakit... luka… hancur.. patah hati...bertahan selama kau menginginkannya dan akan menghiris luka sedalam kau membiarkannya.Persoalannya, bukan bagaimana mengatasi rasa sakit itu tetapi adalah apa yang boleh diambil dan di hayati sebagai pengajaran dan hikmahnya.

Kepada yang BELUM PERNAH JATUH CINTA...
Bagaimana kalau jatuh cinta?Mahu jatuh, jatuhlah! tetapi, jangan sampai terjerumus.Biar selamba tapi stabil. Berkongsilah tetapi jangan tak adil.Cubalah untuk memahami tetapi bukan bermaknatidak boleh meminta apa2.Bersedialah untuk terluka dan menderita,tetapi jangan simpan semua rasa sakit jika itu yang benar2 dialami.

Kepada yang ingin MENGUASAI...Hatimu patah melihat orang yang kau cintai berbahagia dgn org lain,tetapi akan lebih sakit lagi apabila mengetahui bahawa orang yang kau cintai ternyata tidak bahagia dengan mu.

Kepada yang takut MENGAKUI...
Cinta menyakitkan bila anda putuskan hubungan dengan seseorang.Tetapi, lebih sakit lagi bila seseorang memutuskan hubungan dengan mu.Tetapi, cinta paling menyakitkan apabila.Orang yang kau cintai langsung tidak mengetahui perasaanmu terhadapnya.

Kepada yang masih bertahan MENCINTAI SESEORANG YANG TELAH PERGI...Hal menyedihkan dalam hidup ialah bila kau bertemu seseorang lalu jatuh cinta.Kemudian akhirnya menyedari bahawa dia bukanlah jodohmu dan kau telah mensia-siakan masa bertahun-tahun untuk seseorang yang tidak layak. Kalau sekarang dia sudah tidak layak,10 tahun dari sekarang pun dia tetap tak akan layak.Biarkan dia pergi dan lupakan..

Tuesday, November 24, 2009

when im jobless...

when im jobless..

  1. mule la terkedek2 mencari kerja baru...oh kerja di mane kah kamu..ade saper2 yang ade keje kosong???..hahahhah..
  2. rase bosan duduk kat umah praktikal menjadi suri rumah tangga...
  3. duit semakin berkurang...kocek kering...money is important...i need money...money..oh money...
  4. terlebih berangan...mcm2 aku berangan...tu lah takde kerja sangat...
  5. tak boleh shopping..tu yang tak best...duit tak de mcm ner nak shopppingggggggggg...
kan bgus....

  1. kalu aku ni anak org kaya...tak yah kerja...so aku akn jadi seorg yang makin pemalas...
  2. kalu aku ni genius..kerja yang cari aku..so tak yah la aku cari kerja
  3. kalu aku ni kawen dgn ank datuk ker, tan sri ker, anak pm ker..hahhah...tak yah la aku kerja...
  4. kalu aku ni cantik orgnye..leh la aku jadi model...tak pun artis...huhu...income byk tu..
namun begitu...kesimpulanya...

  1. aku sedar..aku cume manusia...aku bersyukur aper yang aku ade...ni lah yang tlh di takdirkan untuk aku...mane leh aku mintak bukan2...kalu nak mintak bukan aku kene lah berusaha.jgn main cakap jer..aku ni lebih suke bercakap dari membuatnye...huhuh...aper2 pun aku bersyukur dgn aper yang Allah berikan pade aku...

Friday, October 30, 2009

good bye swm environment sdn bhd...

hari ni last aku keje kat swm...
sebagai pekerja yang baik lagi rajin dan bertanggungjawab..
sudah semestinye...aku langsung tak buat kerja..hahha...
dah 4 bulan aku kat sini...
byk yang aku belajar..
thanks a lot swm...
ade jodoh kite akn berjumpe lagi..
ari ni aku langsung tak wat keje..
rase malas..
aku gune kan sepenuh tenaga aku untuk online...
hahah..lps ni maybe aku dah jarang nak update blog anjunghati..
mesti aku rindukan blog ni..
yela...kalu aku sedih or hepy tak dapat lah aku meluahkan sumenya dalam blog ni..

Wednesday, October 21, 2009

JOBLESS...

bosan....sgt bosan
tak de keje...
sdg mencari kerja...
kerja datang lah padaku.....hahahahha
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
blurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr......

Sunday, October 18, 2009

penutup hari raye aidlifitri...

heheheh...syawal akan berakhir pade hari ini..baru skrg aku nak cerite ttg hari raye yang aku dah sambut sebulan ni...ok lah..raye kali ni aku beraye kat umah haji busno bin mian...
raye tanpa abah n abg tersayang..mereka telah meninggalkan kami selama2nya..
membuatkan kami sekeluarga beraya di rumah atok kami...
at least mak aku tak lah terase dia beraye tanpa suami tercinta tahun ni..
kemeriahan adik beradik,sedara mara, anak sepupu..
membuatkan aku dan ibuku lupe akan musibah yang berlaku pada 2 tahun lps...
alfatihah untuk arwah abah dan abg aku berikan di pagi raye di kala takbir raye berkumandang..
moga roh abah n abg tenteram dikalangan orang yang beriman..
raye 2009 kali ni tanpa abah..n abg taufik..
pagi2 lagi mak,makcik n nenek aku dah bgun..nak masak juadah raye la katekan....kol 4 dorang bangun...aku nak bgun jugak tolong mak n nenek masak..
tapi apekan daye ku ni..mate dah btul2 melekat..lantas aku terus kan jugak tido aku samapi ke subuh hari...
hahha..mmg dah aku ni kuat tido...tak leh nak cakap ape dah
so pagi tu aku lah yang siapkan juadah ni...tapi yang masak dah tentu mak n nenek aku..sedapnye..,.sume ade...
lapor plak perut aku ni..mcm nak patah balik raye pertama jer nak makan sume ni..

lps dorang balik solat aidilfitri..kami makan beramai2...

lps kenyang..kami pun amik gambar beramai2 plak...aku sedih....tiap kali raye mesti baju raye aku akan disiapkan pade hari raye pertama...huwaaaaa...ni lah susahnye jadi anak tukang jahit...benci...benci...30 minit sebelum amik pic ramai2 baru lah baju raye aku sempurna menjadi baju raye....
posing sakan kami semua...


with all my kazen n my uncle...
posing baik punye...


beraya kat umah nek chah...

beraya kat umah opah....


beraya kat umah arwah buyud..

beraya kat umah sendiri..baru lps balik dari umah kazen yang baru lps engagement
with diana....



adik aku tak nak amik kan pic aku..jadi aku snap la pic aku sendiri...hahha..baru puas...ni lah kemeriahan hari raye adilifitri 2009 aku...meriah tak meriah sgt la..tapi boleh la...












Friday, October 16, 2009

come back to kedah....

9 oktber 2009 ;-
  1. keje hari ni agak simple..coz aku just assist jer budak baru tu..
  2. aku half day..12.30 aku balik la...
  3. ptg aku siap2 pack barang...berat siot beg aku..mane taknye sume barang aku main masuk jer.
  4. aku rase mcm mals nak balik kedah bile memikirkan bus kene lalu muar...mls btl aku...rase mcm nak hilangkan muar dari peta dunia jer tau..huhuhuhu...
  5. nasib menyebelahi aku..bus pergi kluang..yahoooo...means bus tak kan masuk muar...
  6. namun begitu....kegembiraan aku hanya sementara sahaja...bile (nak tahu cerite selanjutnye click la sini) even bus tu buruk, aku respect dgn aircond bus tu....tahap aircondnye dah same level dgn suhu kat kutub utara...
  7. mengigil aku dalam bus tu..aku pun sengal..boleh lupe bawak sweater yang tebal..terpaksa la tahan...
  8. aku dudk sebelah seorang mkcik ni...peramah mkcik ni menceritakan kejayaan sume anak2 dia...sape yang tak bangga kan anak yang dah berjaya...aku layankan jer la mkck ni..tapi mkck ni mmg baik.

10 oktober 2009:-

  1. aku sampai terminal shahab kol 8.00 pagi...
  2. sempat gak mamat yang satu bus aku tu suruh aku tunggu dia...nak usha aku la kononnye..so apelagi aku cabut la..menghilangkan diri dari padangan mamat tu..
  3. kol 9.30 aku samapi uum and lepak kat bilik atie..lps makan aku terus wat report practical aku.
  4. byk lagi meh tak wat...
  5. bertungkus lumus aku wat...

11 oktober 2009:-

  1. report masih tak siap..
  2. aku dijangkit virus demam...baru sampai kedah terus jer dapat demam..ni sebb bus tu la punye pasal...maybe aku kesejukan dalam bus and terlalu penat..
  3. so aku mengrelaxkan diriku ini...
  4. rindu kat uum...rindu zaman belajar...g kelas...wat asgment..everything la..n aku terlena...zZZZzzzZZZzz
  5. semuanya dah berlalu...
  6. petang tu aku gagahkan diri aku pi library mencari maklumat untuk rteport aku...terus mencari dan mencari walaupun demam
  7. well...rezeki menyebelahi aku..tak sia2 aku gagahkan diri aku ni...coz aku dapat makan free kat library...jamuan raye untuk foreigner...aku dok tumpang makan sekali la..hehe..aku foreigner gak aper...org jawa..hahha

12 oktober 2009:

  1. report practical dah hampir siap...tinggal jilid jer...
  2. aku print sume report aku then aku pi hantar jilid kat changloon..
  3. asalnye aku nak pi dgn eni dan syikin..tapi dorang punye report tak siap lagi/....jadi aku tglkan dorang berdua n pi sendirian berhad.
  4. ni yang malas kalu tunggu kawan siap..kalu tahu awl2 aku pi sendiri
  5. sume jadi lambat...
  6. alhamdulilah keje aku dah makin mudah...rabu ptg aku dah leh amik...
  7. lps antar buku tu aku pi bankrap ku...
  8. aku dah mule tak selessa...maklumlah demam la katekan..dah la panas kat changloon tu..aku masuk cimb bank..nak kuarkan duit beli tiket balik...otak tgh blur...
  9. sampai jer kat cimb bank...aku terus masukkan kad..
  10. budak laki sebelah aku ni dok asyik tgk aku jer..apehal plak..ape yang tak kene dgn muke aku ni..pucat ker..pakai baju terbalik agaknye..tapi aku check ok jer diri aku ni.....awat la sampai org sebelah senyum2 tgk aku ...aku tekan la pasword aku kad aku tu...then tibe2....apesal lain mcm jer mesin atm ni..tak de icon pengeluaran...damn!!!!.aku tgk atas..deposit cash mechine...ptt lah mamat tu gelakkan aku.,..aku nak kuarkan duit kat deposit cash...mak aih..malunye muke aku...adoi..nak ku sorok kan jer muke aku ni kat blkg mesin deposit cash tu...
  11. aku tahan bengang..aku amik kad then pindah kat mesin atm...ni sume salah demam..kalu tak demam otak aku tak kan blur...n tak kan dapat malu sebegitu punye rupe...
  12. dah lah mamat tu hensem....ishkk........ishhkkk...maluuuuuuuuuuuuuuuuu...
  13. balik dari changloon aku lpk bilik eni..taklarat sey nak pi bilik atie yang berada di semenanjung.hahha ..badan aku naik lemah...dan aku terlene kat katil eni...

13 oktober 2009:-

  1. hari yang menenangkan aku..
  2. aku just relax n tgk tv jer kat pantry..kesihatan aku semakin pulih..
  3. byk dah perubahan kat uum..
  4. dulu tak de astro, skrg ade plak.
  5. mlm plak aku on9 tak tido sampai pagi...layan aper ntah aku ni..nak kate aku main ym lagi..dah tak...aku dah kurang dah ym.
  6. thanks to cahayaqasehk.blogspot coz bg aku pjm broadband dia...u re the best friend n the bestkazen i have...hhuhu..jasamu di kenang..akan ku balas jasamu itu..hehhehe..

14 oktober 2009:-

  1. hahah..hari yang mengembirakan aku bile report praktikal aku dah siap..
  2. ni lah hasil dari penat lelah aku..maka jadinya seperti ini..report praktikal aku yang bertajuk " travelling salesman approach for solving disposal of solid waste collection by using greedy method"
  3. jeng..jeng..jeng...di persembahkan buku yang kuciptakan....




leganya...akhirnye siap jugak laporan praktikal aku...aku harap laporan ni akan dapat greds yang baik supaya pointer aku pun menjadi baik jugak...susah2 aku buat..syukur kepada Allah yang banyak yang bantu aku ketika aku susah...tak kira dimana jua ku berada...akhirnye tamat jugak pengajian ku ini..terdetik hati ini untuk mengambil master..tapi adekah aku mampu????just wait n see....
























Thursday, October 1, 2009

finish my practical...

30 september 2009

bachelor of decision science with honour

my last day practical at swm pontian. sudah semestinya hari ini adalah hari yang mengembirakan aku...maka tamatlah sume subject yang wajib aku amik untuk manjadikan aku seorang graduan.
akhirnya setelah penat belajar maka tamatlah segalanya hari ini.
alhamdulilah penat lelah aku selama ini berjaya jugak aku menghabiskan course yang bukan pilihan aku...

aku bgn pagi dgn perasaan yang sangat gembira...
thanks to God..
aku masih hidup sehingga kini menepuhi hari2 yang penuh dgn dugaan.
aku sentiasa senyum...


senyum..senyum. dan terus senyumm...hari ini adelah hari yang kunanti2kan..

?
?
?
?
skema btul ayat aku kat ats ni.....
nak tukar scene la..

ok...ari ni aku keje..pi keje dgn hati yang senang coz ari terakhir praktikal beb
...sambung keje aku yg tertangguh semalam....\
bosan sey..buat data P.P.S.P.P.A..
dari dulu lagi konon2nye..swm akan diambil oleh perbadanan..tapi sampai skrg masih tak bertukar tgn..pekerja2 kat swm ni asyk tanya aku jer bile nak bertukar tgn..
hmmm...ntah lah pakcik oi...lambat la lagi nak tukar perbadanan...
dok asyk mitak aku data pontian..tapi tak jugak bertukar..
ape dah...
lantak lah..nak tukar...pi la tukar..
tak mau masuk campur..hihihi...
so aku bekerja keras untuk menyiapkan sume laporan..

actually boss aku mintak aku sambung kerja dgn dia terus..tapi aku just contract je la bulan ni...
merayu2 boss aku mintak aku sambung...yela awl bulan byk report nak kene buat..
budak baru lambat lagi masuk..so aku kene la sambung temporary jer....
boss siap sogok aku dgn kfc lagi....
kenyang perutku ini...
perutku ini kenyang..hahhah...

bukan tu ajer...20% markah untuk practical telah menjadi hak milik aku..wakakkka...
mane tak nye...boss dgn rrela hatinye suruh aku isi sendiri evaluation practical aku..
ape lagi.lps tu dia tggl sign jer...
.dgn cepat aku isi full mark untuk diri aku..hhahaha....
bestnye......
but dgn syarat aku kene la keje dgn dia...
aku pun sambung la...actually kejenya pun tak susah mane
awl bulan jer bz..
even gaji kecik..
its not the matter for me coz experience is more important now..
degree only, not enough..
byk ilmu aku collect..
aku handle 2 bahagian:admin n finance
untuk bulan ni jer...lps tu aku cari keje lain...

malam>

rumah aku ade marhaban hari ni..balik jer umah terus tolong mak..
masak simple2 jer coz umah terakhir selalunye dorang dah malas nak makan...
sgt penat...abis majlis pukul 10 lebih..
maka lepas aku berkemas seorang diri sumenya..cuci pinggan aku terus ajak nenek aku tido...
tggl nenek jer yang tak tido...mak n adik2 aku dah terbongkang tido...maybe nenek tunggu aku siap kemas dapur kot..
nak plak nenek aku ni tido umah aku...
bukan aper... after arwah abah meninggal dia dah tak nak tido umah aku..
alasanye " teringat kat arwah abah n abg taufik kalu tido umah kau dayah"
tu jer la alasan dia...

rumusan yang boleh aku buat ari ni ialah:
  1. aku hepy sbb aku dah habis study kat uum
  2. aku penat sbb ari ni byk keje
  3. aku malas sbb esok kene bangun mcm biase untuk pi keje..hahhah.

Thursday, September 24, 2009

petua kehidupan....


Health:

1. Drink plenty of water.
2. Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar.
3. Eat more foods that grow on trees and plants and eat less food that is manufactured in plants.
4. Live with the 3 E's -- Energy, Enthusiasm, and Empathy.
5. Make time to practice meditation, yoga, and prayer.
6. Play more games.
7. Read more books than you did in 2008.
8. Sit in silence for at least 10 minutes each day.
9. Sleep for 7 hours.
10. Take a 10-30 minutes walk every day. And while you walk, smile.

Personality:
11. Don't compare your life to others'. You have no idea what their journey is all about.
12. Don't have negative thoughts or things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment.
13. Don't over do. Keep your limits.
14. Don't take yourself so seriously. No one else does.
15. Don't waste your precious energy on gossip.
16. Dream more while you are awake.
17. Envy is a waste of time. You already have all you need.
18. Forget issues of the past. Don't remind your partner with his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
19. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.
20. Make peace with your past so it won't spoil the present.
21. No one is in charge of your happiness except you.
22. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra cla! ss but the lessons you learn will last a lifetime.
23. Smile and laugh more.
24. You don't have to win every argument. Agree to disagree.

Society:
25. Call your family often.
26. Each day give something good to others.
27. Forgive everyone for everything.
28. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6.29.
Try to make at least three people smile each day.
30. What other people think of you is none of your business.
31. Your job won't take care of you when you are sick. Your friends will. Stay in touch.

Life:
32. Do the right thing!
33. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful.
34. GOD heals everything.
35. However good or bad a situation is, it will change.
36. No matter how you feel, get up, dress up and show up.
37. The best is yet to come.
38. When you awake alive in the morning, thank GOD for it.
39. Your Inner most is always happy. So, be happy.

Last but not the least:

40. Please Forward this to everyone you care about.

Wednesday, September 23, 2009

bekerja di hari raye ke4,5, n so on...

"huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......malasnye nak bangun pi keje..."

the word that i used when i woke up early morning on the 4th raye...
thanks to god coz im still breath n alive...
still can see my family smile n happiness...
this is 4th raye..but im still work...
situation in my office so silent..huh????!!!?//...so sleeeeeeeeeeepy...huwaaaa...
dont know what to do..blur...just online to make me happy...
countdown time to back home...
5.15pm...yesss!!!!!!!!
im back.....
im so tired even i didnt do anything..hahahh...
so lazy to drive back...huhu...
"ting tong...my phone ringing...msg from my old friend"
"daya..aku nak datang beraye umah ko ni...ade kat umah tak"
then i reply "dtg la aku otw balik"
apelagi...dengan cepat aku tekan minyak..hahhaha.
alahai malangnye nasib aku..
suddently...or tibe2...hehheeh
jemmmmmmmmmmmmmmm!!!!!!!!!
it's make me hot...make me mess up...
arghhhhh!!!!...
im shouting...
few minutes later
6.00pm...
im reach my home..hahhahah...
and then my friends come...
fuh..im lucky because i reach before them..
im very happy to see them..
i think..
they 're grow up so fast..look like anak dara tau..
i think i grow down la...hahhaa...
when we meet, foresure la gossip mesti ade...hahhaha
keypohnye saye ni...
after puas bergosip, we snap pic together...
sekian terima kasih..selamat hari raya aidilfitri buat semua..enough for today...
tomorow or when i have a lot time i will upload all pic raye..

Monday, September 14, 2009

adab kunjung - mengunjung

salam semua....

semalam 13 sep 2009, aku pi umah nenek aku...dia nak ngunjung..so aku n mak aku dtg memberi bantuan...heheh...bagaikan wonderpet dtg membantu..huhuhu...
adab kunjung mengunjung ni sememangnye selalu di lakukan sebelum menjelang hari raya...
byk jugak nenek mengunjung..dalam 20 org..
byk jugak kami kene masak...
sabar jer la tahan lapar tgk lauk pauk di depan mata..
kiteorg start masak dalam pukul 12..then pukul 4 dah siap ngunjung sekali..huhu...
cepat bukan?
ngunjung ni secara tidak langsung dapat membantu para2 suri rumah tak payah masak buke sebenarnya..
yela...dah ade makanan kunjungan buat aper masak lagi kan..buang masa dan buang bahan jer ...

semalam aku hampir nak batalkan puase..
ni gara2 atok n yana la ni...
adik aku ni yang bernama diana merengek2 mcm budak kecik mintak buke awl...
mak n nenek pujuk dia...
nenek siap bg dia rm50 lagi..
mak ai..punye la untung...tapi tak jugak dia benti rengek...
"ibu...adik nak buke..adik lapar.....boleh la ibu...huwaaa...ibu tlg la adik..."sambil2 menyelit kat tepi mak aku..dia dok merengek..
naik rimas aku..
lantas mak aku menjawab.."tahan la sikit.."

tibe2.....bunyi motor kriss modenas kedengaran...huhu...sudahh tentu atok aku yang baru balik masjid..then atok tanya nape la cucu atok ni menangis???..
lantas..mak aku menjawab...
"cucu atok ngah mogok nak makan"
hahhah....
ape lagi atok aku pun suruh yana buke...
siap diambilkan air botol soda dari peti ais n letak kat depan adik aku...
wahhhhhhh.....betapa hepynye adik aku tu..bile dah nampak air sejuk di depan mata..
aku plak tahan jer tgk btl air tu berais...
dia leh minum depan aku...
dah la aku tgh panas dan kehausan...
aku ade hati n niat buke gak time tu..ta;i bile tgk jam dah pukul 3 lebih aku tahan..
syaitan mmg manghasut aku...

heheh....lps jer settle sume tu..aku,atok,nenek,yana n mak pi azhar supplier untuk beli biskut raya..kami abis almost rm100 untuk kuih raye...
mmg sgt ramai org kat sane...sampai tak de parking...sungguh menakjubkan..
huhuu....
lepas abis duit kami pun pulang....

tapi yang penting dalam cerite aku ni ialah aku dapat rm100 dari atok aku...huhu...bestnye..
leh r aku shopping kasut raya..huhu

::the end::


Wednesday, September 9, 2009

jadual aktiviti bulan puasa Nurhidayah

oleh kerana aku terlebih byk masa ni aku nak membzirkan masa dalam blog aku ni...
aku nak membebel bukan2...
dah baper ari ek kiter berpuase????
pejam celik dah 17 hari kiter berpuase..jap jer kan..ade lagi seminggu lebih..
sabar menahan kelaparan...
well....jadual aktiviti aku mase time bulan puase ni mmg sgt la la berbeza...

kite start dengan sahur k...

  1. pukul 3.45 am - sememangnye aku set alarm henset aku time ni lah..tapi waktu sebenar aku bangun pade pukul 4.30 am..hahhhah..so bile dah lewat tu kelam kabut la aku memasak..masak jer simple2...dorang ni bukan byk makan time sahur..
  2. pukul 5.30am - abis jer adik2 aku makan aku akan kemas meja n basuh pinggan...pas tu aku akan sambung tido..sememangnya aku mmg kuat tido..mmg tak dapat aku nafikan lagi kekuatan tido aku...
  3. pukul 6.45 am - aku akan bangun tido dan mengerjakan solat subuh n bersiap2 pi keje..
  4. pukul 8 a.m - aku gerak n sampai ke destinasi yang di tuju dgn selamatnya di swm environment pontian pade pukul 8.27a.m. aku start kerja+chat+blog+fster+fcbx+ n kacau org.
  5. pukul 4.45 p.m - aku balik umah...penatnyeee mengular...huhu..
  6. pukul 5.15 p.m- aku akn singgah bazar untuk beli makanan sampingan dan bahan2 untuk berbuka.
  7. pukul 5.30 p.m - aku sampai kat umah. aku rest + mandi n solat asar.
  8. pukul 6 p.m - aku akan start kemas dapur dan masak untuk buke.
  9. pukul 7.00pm - sume makanan dan minuman aku dah siap sediakan di meja makan. tinggal meahap jer
  10. pukul 8 p.m - kemas dapur + mandi +solat
  11. pukul 9 p.m - rehat+kacau mak+kacau yana+dan tgk tv
  12. pukul 10 p.m - aku membuta.....ZzzzzZZZzzzz
mcm tu lah jadual aktiviti aku sebualan puase ni..sgt penat...tapi layan jer lah..ni lah namenya kehidupan...

karya adik2ku yang baik2..

aku tak tahu la nak cakap mcm ner la dgn adik2 aku ni..mcm tak de kertas jer dalam umah aku tu sampaikan pintu umah aku pun menjadi mangsa pergaduhan dorang...korang tgk lah karenah adik2 aku....asal gaduh jer pintu ni gak jadi mangsa...

yana vs zizul

huhuhu...maka terpaksalah aku n mak aku mencari cat untuk mengecat pintu umah ini..nak raya la kayekan...baru la sibuk nak menutup segala keaiban..kalu raye tu sume bende nak sempurna la...huhuu....

hope lps ni tak delah dorang menjahanamkan pintu ni lagi...kalu ade...mmg kene lah sorang2 tu piat telinga..hahhaha...garang kan aku...

Sunday, August 23, 2009

flower nursery...

sabtu, 15 hb ogos 2009...

balik jer dari lawatan budak2 sek tadika...kami terbongkang tido...kepenatan an kekenyangan melantak ayam kfc...

pukul 3.30 aku, diana n ibuku tercinta pergi ke flower nursery...mak aku giler orkid..so kami pun pergilah mencari bunga idaman kalbu mak ku itu..dan aku....ape lagi...sdg sibuk mak ku mencari bunganya...lantas aku mengambil camera samsung 7.0 mp kaler pink aku dan terus men"snap" pic2 bunga2 di situ...mmg sgt cantik...

nak tgk...jom lah....













cantikkan bunga2 ni...love it too much....

Thursday, August 20, 2009

tadika kg pt hj abdul karim 82100 ayer baloi pontian johor

sabtu, 15 hb ogos 2009

hari ni aku ponteng keje..hahha..actually budak praktikal mane boleh cuti..tapi aku cuti gak....semata2 nak anta budak2 sek tadika pi cuti2 malaysia...hehehe...hari yang menyeronokkan bg budak2 tadika tu..hepy tgk gelak tawa mereka..

firs destination...kami pergi ke balai bomba...ni lah buktinye..

intro.....ni truck bomba...


kami sempat lagi tau naik truck bus n round2 kat bandar pontian...sekejap je lah tapi...seumur hidup aku baru ari tu lah aku merasa naik truck bomba...mcm tak caye plak...sempit gak dalam tu..
seronok tgk budak2 ni naik truck bomba..ye lah..dah di beri pluang naik..mestilah seronok...


kami di ajar cara2 menggunakakn jaket keselamtan jika melalui detik cemas di laut....budak2 ni tgh khusyuk mendengar...aku plak khusyuk men "snap" pic2 dorang untuk di masukkan dalam blogku ini...

baju pink tu ialah cikgu enon n baju hijau tu ialah my mom...tudung hitam yang kecik nun di sana tu my little sis..

next pic...budak ni jugak diberi pluang naik bot bomba..bergambar lah mereka semua ni dgn jurulatih bomba di situ...


lps tu budak2 ni di beri pluang memakai baju bomba..

maka....

aku pun tolong pakaikan budak2 ni baju gak tau...

dan hasilnye....ini lah dia budak2 bomba tadika..
next pic...n next situation...pantai rambah..





comelnye mereka ni..aku geram jer...



after puas di pantai rambah kami pun pulang ke rumah masing2..penat dan keletihan....

::the end::