Thursday, September 24, 2009

petua kehidupan....


Health:

1. Drink plenty of water.
2. Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar.
3. Eat more foods that grow on trees and plants and eat less food that is manufactured in plants.
4. Live with the 3 E's -- Energy, Enthusiasm, and Empathy.
5. Make time to practice meditation, yoga, and prayer.
6. Play more games.
7. Read more books than you did in 2008.
8. Sit in silence for at least 10 minutes each day.
9. Sleep for 7 hours.
10. Take a 10-30 minutes walk every day. And while you walk, smile.

Personality:
11. Don't compare your life to others'. You have no idea what their journey is all about.
12. Don't have negative thoughts or things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment.
13. Don't over do. Keep your limits.
14. Don't take yourself so seriously. No one else does.
15. Don't waste your precious energy on gossip.
16. Dream more while you are awake.
17. Envy is a waste of time. You already have all you need.
18. Forget issues of the past. Don't remind your partner with his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
19. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.
20. Make peace with your past so it won't spoil the present.
21. No one is in charge of your happiness except you.
22. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra cla! ss but the lessons you learn will last a lifetime.
23. Smile and laugh more.
24. You don't have to win every argument. Agree to disagree.

Society:
25. Call your family often.
26. Each day give something good to others.
27. Forgive everyone for everything.
28. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6.29.
Try to make at least three people smile each day.
30. What other people think of you is none of your business.
31. Your job won't take care of you when you are sick. Your friends will. Stay in touch.

Life:
32. Do the right thing!
33. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful.
34. GOD heals everything.
35. However good or bad a situation is, it will change.
36. No matter how you feel, get up, dress up and show up.
37. The best is yet to come.
38. When you awake alive in the morning, thank GOD for it.
39. Your Inner most is always happy. So, be happy.

Last but not the least:

40. Please Forward this to everyone you care about.

Wednesday, September 23, 2009

bekerja di hari raye ke4,5, n so on...

"huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......malasnye nak bangun pi keje..."

the word that i used when i woke up early morning on the 4th raye...
thanks to god coz im still breath n alive...
still can see my family smile n happiness...
this is 4th raye..but im still work...
situation in my office so silent..huh????!!!?//...so sleeeeeeeeeeepy...huwaaaa...
dont know what to do..blur...just online to make me happy...
countdown time to back home...
5.15pm...yesss!!!!!!!!
im back.....
im so tired even i didnt do anything..hahahh...
so lazy to drive back...huhu...
"ting tong...my phone ringing...msg from my old friend"
"daya..aku nak datang beraye umah ko ni...ade kat umah tak"
then i reply "dtg la aku otw balik"
apelagi...dengan cepat aku tekan minyak..hahhaha.
alahai malangnye nasib aku..
suddently...or tibe2...hehheeh
jemmmmmmmmmmmmmmm!!!!!!!!!
it's make me hot...make me mess up...
arghhhhh!!!!...
im shouting...
few minutes later
6.00pm...
im reach my home..hahhahah...
and then my friends come...
fuh..im lucky because i reach before them..
im very happy to see them..
i think..
they 're grow up so fast..look like anak dara tau..
i think i grow down la...hahhaa...
when we meet, foresure la gossip mesti ade...hahhaha
keypohnye saye ni...
after puas bergosip, we snap pic together...
sekian terima kasih..selamat hari raya aidilfitri buat semua..enough for today...
tomorow or when i have a lot time i will upload all pic raye..

Monday, September 14, 2009

adab kunjung - mengunjung

salam semua....

semalam 13 sep 2009, aku pi umah nenek aku...dia nak ngunjung..so aku n mak aku dtg memberi bantuan...heheh...bagaikan wonderpet dtg membantu..huhuhu...
adab kunjung mengunjung ni sememangnye selalu di lakukan sebelum menjelang hari raya...
byk jugak nenek mengunjung..dalam 20 org..
byk jugak kami kene masak...
sabar jer la tahan lapar tgk lauk pauk di depan mata..
kiteorg start masak dalam pukul 12..then pukul 4 dah siap ngunjung sekali..huhu...
cepat bukan?
ngunjung ni secara tidak langsung dapat membantu para2 suri rumah tak payah masak buke sebenarnya..
yela...dah ade makanan kunjungan buat aper masak lagi kan..buang masa dan buang bahan jer ...

semalam aku hampir nak batalkan puase..
ni gara2 atok n yana la ni...
adik aku ni yang bernama diana merengek2 mcm budak kecik mintak buke awl...
mak n nenek pujuk dia...
nenek siap bg dia rm50 lagi..
mak ai..punye la untung...tapi tak jugak dia benti rengek...
"ibu...adik nak buke..adik lapar.....boleh la ibu...huwaaa...ibu tlg la adik..."sambil2 menyelit kat tepi mak aku..dia dok merengek..
naik rimas aku..
lantas mak aku menjawab.."tahan la sikit.."

tibe2.....bunyi motor kriss modenas kedengaran...huhu...sudahh tentu atok aku yang baru balik masjid..then atok tanya nape la cucu atok ni menangis???..
lantas..mak aku menjawab...
"cucu atok ngah mogok nak makan"
hahhah....
ape lagi atok aku pun suruh yana buke...
siap diambilkan air botol soda dari peti ais n letak kat depan adik aku...
wahhhhhhh.....betapa hepynye adik aku tu..bile dah nampak air sejuk di depan mata..
aku plak tahan jer tgk btl air tu berais...
dia leh minum depan aku...
dah la aku tgh panas dan kehausan...
aku ade hati n niat buke gak time tu..ta;i bile tgk jam dah pukul 3 lebih aku tahan..
syaitan mmg manghasut aku...

heheh....lps jer settle sume tu..aku,atok,nenek,yana n mak pi azhar supplier untuk beli biskut raya..kami abis almost rm100 untuk kuih raye...
mmg sgt ramai org kat sane...sampai tak de parking...sungguh menakjubkan..
huhuu....
lepas abis duit kami pun pulang....

tapi yang penting dalam cerite aku ni ialah aku dapat rm100 dari atok aku...huhu...bestnye..
leh r aku shopping kasut raya..huhu

::the end::


Wednesday, September 9, 2009

jadual aktiviti bulan puasa Nurhidayah

oleh kerana aku terlebih byk masa ni aku nak membzirkan masa dalam blog aku ni...
aku nak membebel bukan2...
dah baper ari ek kiter berpuase????
pejam celik dah 17 hari kiter berpuase..jap jer kan..ade lagi seminggu lebih..
sabar menahan kelaparan...
well....jadual aktiviti aku mase time bulan puase ni mmg sgt la la berbeza...

kite start dengan sahur k...

  1. pukul 3.45 am - sememangnye aku set alarm henset aku time ni lah..tapi waktu sebenar aku bangun pade pukul 4.30 am..hahhhah..so bile dah lewat tu kelam kabut la aku memasak..masak jer simple2...dorang ni bukan byk makan time sahur..
  2. pukul 5.30am - abis jer adik2 aku makan aku akan kemas meja n basuh pinggan...pas tu aku akan sambung tido..sememangnya aku mmg kuat tido..mmg tak dapat aku nafikan lagi kekuatan tido aku...
  3. pukul 6.45 am - aku akan bangun tido dan mengerjakan solat subuh n bersiap2 pi keje..
  4. pukul 8 a.m - aku gerak n sampai ke destinasi yang di tuju dgn selamatnya di swm environment pontian pade pukul 8.27a.m. aku start kerja+chat+blog+fster+fcbx+ n kacau org.
  5. pukul 4.45 p.m - aku balik umah...penatnyeee mengular...huhu..
  6. pukul 5.15 p.m- aku akn singgah bazar untuk beli makanan sampingan dan bahan2 untuk berbuka.
  7. pukul 5.30 p.m - aku sampai kat umah. aku rest + mandi n solat asar.
  8. pukul 6 p.m - aku akan start kemas dapur dan masak untuk buke.
  9. pukul 7.00pm - sume makanan dan minuman aku dah siap sediakan di meja makan. tinggal meahap jer
  10. pukul 8 p.m - kemas dapur + mandi +solat
  11. pukul 9 p.m - rehat+kacau mak+kacau yana+dan tgk tv
  12. pukul 10 p.m - aku membuta.....ZzzzzZZZzzzz
mcm tu lah jadual aktiviti aku sebualan puase ni..sgt penat...tapi layan jer lah..ni lah namenya kehidupan...

karya adik2ku yang baik2..

aku tak tahu la nak cakap mcm ner la dgn adik2 aku ni..mcm tak de kertas jer dalam umah aku tu sampaikan pintu umah aku pun menjadi mangsa pergaduhan dorang...korang tgk lah karenah adik2 aku....asal gaduh jer pintu ni gak jadi mangsa...

yana vs zizul

huhuhu...maka terpaksalah aku n mak aku mencari cat untuk mengecat pintu umah ini..nak raya la kayekan...baru la sibuk nak menutup segala keaiban..kalu raye tu sume bende nak sempurna la...huhuu....

hope lps ni tak delah dorang menjahanamkan pintu ni lagi...kalu ade...mmg kene lah sorang2 tu piat telinga..hahhaha...garang kan aku...