Wednesday, August 25, 2010

nenek saye...

"seorang ibu boleh menjaga 8 orang anak
tapi 8 org anak tak mampu menjaga seorang ibu"

kepenatan menjaga nenek di bulan puase
heheheh...bunyi ayat tu mcm aku puase jer kan..hahhah
mlm pertama jage nenek   kat hospital tu..aku mmg tak leh tido..
aku gak yang sengal..nurse dah offer kerusi malas..
aku menolak...konon2 nak tido sebelah katil nenek tu yang kosong..
huh..last2 tak boleh tido..tak selesa kot.. takut  pun yer..
ye la tido atas katil pesakit..
satu hal lagi sbb aku susah nak tido /..
sbb gaduh dgn bf aku la...
emosi gak aku time tu..
ye la mane tak nye..dah la gune bahasa  yang tak boleh blah..
pastu bg mesej kat aku, buat muke tak bersalah..muke?..eh..bukan muke.
.aku tak nampak pun muke dia..sbb dia jauh kat selangor sane...
mksud aku care dia...mcm dia tak buat salah..
sengal btul la...
susah sgt ker nak mintak maaf...
tak reti2..
nak aku jugak ajar dia..suruh dia mintak maaf..
bile dia dah mintak maaf aku plak menyirap..
ye r..
bile aku suruh mintak maaf..
baru dia nak mintak maaf...
kalu tak...
dia wat tak tahu jer la..
n aku makan hati la sampai ker esok pagi, n seterusnye...
padan muke dia dapat awek mcm aku yang cerewet giler..
huhuhu...
by the way..aku pun ade gak salah...

ehhhh...lari topik plak..apesal aku cerite ttg aku n bf aku ni..?
tak de kaitan btul..
back to nenek punye story..

bgun pagi kol 4..hehhe...bukan sbb aku bgun sahur..
aku tak leh pose sbb ABC..(Allah.Bagi.Cuti)
nurse bg nenek ubat..
kacau btul la nurse ni..
ade ker bg ubat kol 4..
adoiyai..
kacau tido aku btul..
dah la tak leh tido..
so terpaksa lah aku bgun...walaupun berat mate ni..
tapi aku angkat gak la mate ni..
lps bg ubat kat nenek ..
aku tido balik...
kali ni tido atas kerusi sebelah nenek..
tido duduk..
pergh..memang sakit la badan aku..
kol 6 nenek bangun ..
dia nak buang air..
so automatiknye aku pun bangun gak ler...
huhuh....
oleh kerana bilik air @toilet sgt jauh kat dalam wad tu..
aku amik la wheel chair.
ye la..kesian nenek aku...
takut semput kang dia nak berjalan ke toilet..
wheel chair tu kat tempat bilik air..
ape lagi aku berjalan la kebelakang untuk ambil wheel chair tu
huhu..bile aku patah balik nak amik nenek..
aku tgk nenek dah kat belakang aku..
mak aihhh....cepat giler nenek aku ni berjalan..
sihat ker tak  la nenek ni..
huhuhu....alang2 di nak membuang air tu..
aku pun sabunkan n mandikan dia..
wangi dah nenek aku ni...hihih....
on the way balik ke katil...
nenek tanya aku...

"dayah..nenek kat mane?..kenape ade misi (nurse) ramai ye kat sini...?..mcm kat hospital.."
hahha...aku tahan gelak aku...adoi...nenek oh nenek..aku tersenyum..kesian nenek..
aku pun jawab..." nenek kat hospital pontian..kat hospital mmg la ade misi n doktor"
 
lps siapkan nenek...
bg nenek makan..then aku suruh nenek tido..
ye lah awl lagi kan..baik suruh dia tido..
tapi sbnarnye,,aku yang nak tido...wakakkaaka...
mate aku mmg dah berair jer kan...maklumlah tak cukup tido..huhuh
kol 7.30am..aku siap2  then jumpe doktor..
tanye prestasi kesihatan nenek aku semasa aku menjage dia..
ceh..prestasi la konon...dah mcm prestasi peperiksaan la plak..
so bad news dari doktor..
doktor cakap paru2 nenek dah rosak..

lps jer jumpe doktor..aku pun pi lah keje..
perghh..mate aku mmg tak boleh blah..
ngantok yang amat..
nak tido kat ofis mmg tak reti la aku..
nak gak pekene tilam yang empuk dan bantal busuk ku yang wangi,,
di jamin tido lena la aku..
hahahha...
kol 4 balik keje...terus plng ke rumah...
tghk umah ..
Ya Allah... rumah aku ke ni?
mcm tak caye plak..rumah yang aku baru tingalkan 1 mlm boleh bersepah gile mcm ni..
huhuh...oleh kerana aku mmg kepenatan dan tak cukup tido..
so tak denye aku nak mengemas n memasak..
hahhaha..

mlm kedua ..
mlm tu aku tido agak lena la..
sbb aku gune kerusi malas..
tak berani la aku nak menolak pelawaan nurse tu untuk gunekan wheel chair
takut aku tak dapat tido lagi...heheh
awl gak aku tido..
kol 11..
rasenye aku lebih awl tido dari nenek..
ceh..mcm aku plak yang sakit...
wakaka..
aper punye cucu la..
mate aku mmg tak leh blah la,,,ngantok yang amat,,,
tapi yang penting..kalu nenek bangun..aku mmg sedar la.
bukan aku tido mati pun..
seperti biase tugas aku..
mandikan nenek, sikatkan rambut nenek, bg makan nenek, bg ubat nenek, urut nenek..
ari ni last aku jage nenek kat hospital coz nenek dah leh kuar/.
alhamdulilah...
dapatlah aku tido atas katil aku sendiri..
kesian nenek..ade 8 org anak...tolak 2 yang meninggal termasuk ayah aku...tinggal 6 la kan..
eh..dah mcm matematik la plak..
6 org anak nenek tak boleh nak jage nenek..
msg2 sibuk bekerja,,,
ade family sendiri..
ntah di mane mereka..
hanya melawat nenek tak cukup
di mane cucu yang nenek jage dari kecik hinggga besar,,,
kalu nak di ikutkan hati aku dah tak de kaitan dengan mereka,,
anak sulong mereka iaitu ayah aku dah meninggal dunia,,
tak perlu lah aku nak menjaga nenek..
tapi atas dasar kesian,,,
aku akur..
aku ikhlas,,
ble tak de org nak jage nenek,,
baru sibuk nak kol aku n mak aku..
dulu bukan main lagi mengata keluarga kami..
ishhhkkk....tak nak la ungkit lagi,,,
kurang kang pahala aku ni walaupun tak puase,,huhuh,,,
tapi sedar lah anak2 nenek oi,selagi nenek ade,,,jage lah dia dengan penuh kasih sayang,,
bukan kerane keluarga dan kerja semata2..
berkorban la,,,

sekian....


.





Sunday, August 22, 2010

hmm

Kau begitu sempurna
Dimataku kau begitu indah
kau membuat diriku akan slalu memujimu

Disetiap langkahku
Kukan slalu memikirkan dirimu
Tak bisa kubayangkan hidupku tanpa cintamu

*
Janganlah kau tinggalkan diriku
Takkan mampu menghadapi semua
Hanya bersamamu ku akan bisa

Reff:
Kau adalah darahku
Kau adalah jantungku
Kau adalah hidupku
Lengkapi diriku
Oh sayangku, kau begitu
Sempurna.. Sempurna..

Kau genggam tanganku
Saat diriku lemah dan terjatuh
Kau bisikkan kata dan hapus semua sesalku

Monday, August 16, 2010

IMPIAN SAYE..

bosannye saat ni...tak de keje nak dibuat, mate ni tak rase ngantok plak..kalu ngantok..leh lah aku tido..
update blog tanpa idea...menulis mengikut gerak hati..aper jer yang terluah dalam hati, 
terus aku taip,,hahhahah....

 I.M.P.I.A.N.A.K.U
  1. aku nak kereta baru.. seperti gambar dibawah ini... ade saper2 tak sudi kasi kete ini secara free kat aku..hhaha..aku suke persona..tapi aku tahu aku belum mampu untuk beli kereta persona ini...tapi tak per lah..kalu aku tak dapat kereta ini pun..........

..................dapat kereta mcm kat bawah ni pun tak per la..kecik, comel dan boleh dikategorikan layak untuk aku yang kurang kaya ni ha...hahhaha,,, tapii aku nak kaler putih....

2. aku nak dapatkan IJAZAH KEDUA... nak sgt sambung study..amik MBA...ari tu dah dapat offer sambung kat UTM..
nape ntah nak sangat sambung MBA, even dengan ijazah pertama pun aku still blm dapat job tetap...hahha..
tapi adelah sbbnye aku nak sgt sambung MBA ni...rahsia...

3.  actually cite2 mase kecik2 nak jadi GURU...nak mengajar anak murid...
ari tu dapat kpli test...tapi tak lepas..budak tak pandai mcm ni la..tapi tak per aku akan apply lagi sampai pass exam tu....huhu....kalu pass exam tu mmg sah aku pandai...kahkah...tu cite2 mase kecik2...now im 24th... mestilah cite2 sudah bertukar..aku nak jadi lecterer,..tak dapat jadi cikgu tak perla..dapat jadi lecturer dah ok sgt la tu...,thats y aku beria sgt nak sambung MBA... if tak jadii lecterer MBA...at least dapat bukak bussiness pun jadi la...ade gak hati sebenarnye nak bukak syarikat..
jadi bussinesswoman..tak boleh blah aku punye cite2 yang last ni..


4.ingin memiliki sebuah keluarga yang bahagia disamping yang tersayang,,
bile la manusia ini nak masuk minang aku ek?
hahhahahha...
duit tabung kawen tak penuh lagi...
aku lak blm dapat lagi keje yang tetap...
alamatnye mmg lambat la dia nak masuk minang aku..
lepas kawen, buat anaak maka bahagia la hidup aku bersama keluarga aku..
cehhh..berangan lebih ni..mcm la mamat ni nak kan aku...kuikui...
kalau mamat ni tak nak kat aku..
aku leh cari lain...opss....terlepas niat la plak..

 ni lah impian aku yang terakhir...
moga Allah memberkati hidup aku selama aku ingin menacapai impian aku..
izinkan aku penuhi semua impian ini sebelum nafas yang terakhir,,amin.

::end::


Wednesday, August 4, 2010

faktor - faktor terlalu ramai graduan menggangor..

Entry untuk ari ni mungkin lain daripada entry yang lain...tetibe aku ingin menulis sesuatu yang lebih positif..selama ni blog aku byk cerite ttg kehidupan aku...now today we change topic...mungkin saat ini aku kebosanan yang terlebih...disebabkan aku yang tiada langsung kerja untuk dibuat..dtg kerja tapi tak de keje...oh....sgt best!!!

lame dah terfilir nak buat entry ni...cume tak de mood untuk menaip..apelagi untuk berfikir..well..straight to the point..seperti mane persoalan di atas...maka terpaksa lah aku menjawab persoalan ku sendiri..

1.)faktor diri seorang graduan

1.1) ketidakcekapan seorang graduan berkomunikasi dalam bahasa inggeris. mcm aku la...hahha..ngaku pun...kalu nak speaking english kat depan cermin of kos boleh...huhu..tapi bile dah berhadapan dengan org yang bijak berkomunikasi english...mmg gagap la aku ni... y eh?..maybe tak confident kot.
2.2)  ketidaksediaan seorang graduan semasa temuduga...aku benci temuduga..y?.. sebabnye.. kene speaking english...bab ni la aku paling lemah..eventhough dah prepare kat umah pun still gagap bile nak speaking.. others reason is aku kurang yakin semasa menjawab soalan...takut...bile takut.. jadi gagap la..lepas tu blur..then terus diam..sengal btul aku ni..kan best ..kalu dapat keje ni tak yah ade temuduga,,,kalu temuduga dalam bahasa sendiri pun aku same jugak..still nervous... oh my god..ntah sampai bile aku nak mcm ni...
3.3)  demanding,,..dalam bahasa melayunye terlampau meminta...siap translate lagi tau..huhuh...graduan sekrang mmg demand kalu nak pilih kerja... ye lah..dorang ade degree @ diploma...of koz dorang mesti nak dapat kerja yang setaraf dengan degree holder mereka dan gaji yang setimpal dgn kelayakkn mereka..aku pun nak mcm tu...tapi .oleh kerana..aku tak demanding sgt... aku tak kisah pun keje aper pun..asalkan halal... but demanding ni mmg should ade pade diri setiap org..becoz kite sentiasa ingin yang terbaik untuk kite...ade peluang kite mesti rebut...tgk la mcm aku ni..sbb tak demanding la aku keje mcm ni sampai sekrang..huhuh...(helo cik daya..that is not ur reason y u still work in Pt UNGU until now)

2. kerajaan

2.1) susah untuk mendapatkan kerja kerajaan - rasenye sume org tahu... mmg susah nak dapatkan kerja kerajaan..apakah sebabnye?...
- orang yg sepatutnye sudah pencen, dilanjutkan lagi tempoh perkhidmatan..sampai bile agaknye mcm ni...untung la mereka...lagi la mereka yang berpangkat besar. n gaji besar.. sudah tentu mereka akan rase rugi kalu mereka pencen awl....selagi mereka boleh berkhidmat selagi tu lah mereka akan berkhidmat..alasan mereka ialah mereka mempunyai pengalaman yang banyak dalam bidang tersebut..kdg2 terfiir kenapa tidak diambil graduan2 yang menganggur ini dan dilatih menjadi mahir seperti mereka sebelum mereka pencen..so bile mereka sudah pencen dah ade peganti yang baru. n fresh...korang perasan tak?..jika ade urusan yang berkaitan dengan kerajaan, selalu sgt berurusan dengan makcik2 n pakcik2..aduhai...kdg2 ade gak layanan yang baik diberikan. tapi.kdg2 ade gak yang garang..maklumlah mereka kan berperngalaman....tapi serius aku cakap..lemah tol aku kalau berurusan dengan kerajaan.. tak leh cuci mata..hahha..gatal tol aku ni...kahkah. ( daya..please behave ur self.) bukan aper...kdg2 nak gak berurusan dgn org muda. ade sikit semangat untuk bekerja..dan semakin lame la aku mengular...uit????...kantoi plak.....jrg sekali berjumpe dgn mereka yang muda2..ntah dimane agaknye graduan2 kite bersembunyi...ini adelah pendapat aku semata2...mungkin mereka yang berkerja dengan kerajaan lebih mengetahui..
- kroni..korang perasan tak..????.kalu nak dapatkan kerja kerajaan..org akan cakap..gune kabel " org dalam"

3) swasta
- perlukan pengalaman.. kalu kite pergi interview kat mane2 syarikat swasta untuk jawatan yang bgus n layak dgn pendidikan kite..mereka selalu akan bertanya ...u ade experience kerja????....of kos la tak de..dah namenye fresh graduate. kalu mereka tak bagi kerja..mcm mane la graduan kite  ni nak ade pengalam...sungguh rumit kan..baik tak payah belajar ..tak payah masuk sekolah....agak2 umo dah sampai 12 tahun... cari keje...huh...bile umo dah cecah 24 tahun..memg byklah pengalaman yang kite dapat..huhuhu...nanti dah ade pengalaman keje..ditanya plak kelayakan pendidikan. u ade spm? stpm? degree? master? phd?....

:: sesedap hati aku mengeluarkan pendapat ini..mungkin sbb aku mengalami semua situasei tersebut::
:: sesiapa yang rasenye nak copy paste ayat2 aku mintak kebenaran aku dulu eh..jgn nak pandai2 copy: