Wednesday, August 4, 2010

faktor - faktor terlalu ramai graduan menggangor..

Entry untuk ari ni mungkin lain daripada entry yang lain...tetibe aku ingin menulis sesuatu yang lebih positif..selama ni blog aku byk cerite ttg kehidupan aku...now today we change topic...mungkin saat ini aku kebosanan yang terlebih...disebabkan aku yang tiada langsung kerja untuk dibuat..dtg kerja tapi tak de keje...oh....sgt best!!!

lame dah terfilir nak buat entry ni...cume tak de mood untuk menaip..apelagi untuk berfikir..well..straight to the point..seperti mane persoalan di atas...maka terpaksa lah aku menjawab persoalan ku sendiri..

1.)faktor diri seorang graduan

1.1) ketidakcekapan seorang graduan berkomunikasi dalam bahasa inggeris. mcm aku la...hahha..ngaku pun...kalu nak speaking english kat depan cermin of kos boleh...huhu..tapi bile dah berhadapan dengan org yang bijak berkomunikasi english...mmg gagap la aku ni... y eh?..maybe tak confident kot.
2.2)  ketidaksediaan seorang graduan semasa temuduga...aku benci temuduga..y?.. sebabnye.. kene speaking english...bab ni la aku paling lemah..eventhough dah prepare kat umah pun still gagap bile nak speaking.. others reason is aku kurang yakin semasa menjawab soalan...takut...bile takut.. jadi gagap la..lepas tu blur..then terus diam..sengal btul aku ni..kan best ..kalu dapat keje ni tak yah ade temuduga,,,kalu temuduga dalam bahasa sendiri pun aku same jugak..still nervous... oh my god..ntah sampai bile aku nak mcm ni...
3.3)  demanding,,..dalam bahasa melayunye terlampau meminta...siap translate lagi tau..huhuh...graduan sekrang mmg demand kalu nak pilih kerja... ye lah..dorang ade degree @ diploma...of koz dorang mesti nak dapat kerja yang setaraf dengan degree holder mereka dan gaji yang setimpal dgn kelayakkn mereka..aku pun nak mcm tu...tapi .oleh kerana..aku tak demanding sgt... aku tak kisah pun keje aper pun..asalkan halal... but demanding ni mmg should ade pade diri setiap org..becoz kite sentiasa ingin yang terbaik untuk kite...ade peluang kite mesti rebut...tgk la mcm aku ni..sbb tak demanding la aku keje mcm ni sampai sekrang..huhuh...(helo cik daya..that is not ur reason y u still work in Pt UNGU until now)

2. kerajaan

2.1) susah untuk mendapatkan kerja kerajaan - rasenye sume org tahu... mmg susah nak dapatkan kerja kerajaan..apakah sebabnye?...
- orang yg sepatutnye sudah pencen, dilanjutkan lagi tempoh perkhidmatan..sampai bile agaknye mcm ni...untung la mereka...lagi la mereka yang berpangkat besar. n gaji besar.. sudah tentu mereka akan rase rugi kalu mereka pencen awl....selagi mereka boleh berkhidmat selagi tu lah mereka akan berkhidmat..alasan mereka ialah mereka mempunyai pengalaman yang banyak dalam bidang tersebut..kdg2 terfiir kenapa tidak diambil graduan2 yang menganggur ini dan dilatih menjadi mahir seperti mereka sebelum mereka pencen..so bile mereka sudah pencen dah ade peganti yang baru. n fresh...korang perasan tak?..jika ade urusan yang berkaitan dengan kerajaan, selalu sgt berurusan dengan makcik2 n pakcik2..aduhai...kdg2 ade gak layanan yang baik diberikan. tapi.kdg2 ade gak yang garang..maklumlah mereka kan berperngalaman....tapi serius aku cakap..lemah tol aku kalau berurusan dengan kerajaan.. tak leh cuci mata..hahha..gatal tol aku ni...kahkah. ( daya..please behave ur self.) bukan aper...kdg2 nak gak berurusan dgn org muda. ade sikit semangat untuk bekerja..dan semakin lame la aku mengular...uit????...kantoi plak.....jrg sekali berjumpe dgn mereka yang muda2..ntah dimane agaknye graduan2 kite bersembunyi...ini adelah pendapat aku semata2...mungkin mereka yang berkerja dengan kerajaan lebih mengetahui..
- kroni..korang perasan tak..????.kalu nak dapatkan kerja kerajaan..org akan cakap..gune kabel " org dalam"

3) swasta
- perlukan pengalaman.. kalu kite pergi interview kat mane2 syarikat swasta untuk jawatan yang bgus n layak dgn pendidikan kite..mereka selalu akan bertanya ...u ade experience kerja????....of kos la tak de..dah namenye fresh graduate. kalu mereka tak bagi kerja..mcm mane la graduan kite  ni nak ade pengalam...sungguh rumit kan..baik tak payah belajar ..tak payah masuk sekolah....agak2 umo dah sampai 12 tahun... cari keje...huh...bile umo dah cecah 24 tahun..memg byklah pengalaman yang kite dapat..huhuhu...nanti dah ade pengalaman keje..ditanya plak kelayakan pendidikan. u ade spm? stpm? degree? master? phd?....

:: sesedap hati aku mengeluarkan pendapat ini..mungkin sbb aku mengalami semua situasei tersebut::
:: sesiapa yang rasenye nak copy paste ayat2 aku mintak kebenaran aku dulu eh..jgn nak pandai2 copy:

No comments:

Post a Comment