Wednesday, August 25, 2010

nenek saye...

"seorang ibu boleh menjaga 8 orang anak
tapi 8 org anak tak mampu menjaga seorang ibu"

kepenatan menjaga nenek di bulan puase
heheheh...bunyi ayat tu mcm aku puase jer kan..hahhah
mlm pertama jage nenek   kat hospital tu..aku mmg tak leh tido..
aku gak yang sengal..nurse dah offer kerusi malas..
aku menolak...konon2 nak tido sebelah katil nenek tu yang kosong..
huh..last2 tak boleh tido..tak selesa kot.. takut  pun yer..
ye la tido atas katil pesakit..
satu hal lagi sbb aku susah nak tido /..
sbb gaduh dgn bf aku la...
emosi gak aku time tu..
ye la mane tak nye..dah la gune bahasa  yang tak boleh blah..
pastu bg mesej kat aku, buat muke tak bersalah..muke?..eh..bukan muke.
.aku tak nampak pun muke dia..sbb dia jauh kat selangor sane...
mksud aku care dia...mcm dia tak buat salah..
sengal btul la...
susah sgt ker nak mintak maaf...
tak reti2..
nak aku jugak ajar dia..suruh dia mintak maaf..
bile dia dah mintak maaf aku plak menyirap..
ye r..
bile aku suruh mintak maaf..
baru dia nak mintak maaf...
kalu tak...
dia wat tak tahu jer la..
n aku makan hati la sampai ker esok pagi, n seterusnye...
padan muke dia dapat awek mcm aku yang cerewet giler..
huhuhu...
by the way..aku pun ade gak salah...

ehhhh...lari topik plak..apesal aku cerite ttg aku n bf aku ni..?
tak de kaitan btul..
back to nenek punye story..

bgun pagi kol 4..hehhe...bukan sbb aku bgun sahur..
aku tak leh pose sbb ABC..(Allah.Bagi.Cuti)
nurse bg nenek ubat..
kacau btul la nurse ni..
ade ker bg ubat kol 4..
adoiyai..
kacau tido aku btul..
dah la tak leh tido..
so terpaksa lah aku bgun...walaupun berat mate ni..
tapi aku angkat gak la mate ni..
lps bg ubat kat nenek ..
aku tido balik...
kali ni tido atas kerusi sebelah nenek..
tido duduk..
pergh..memang sakit la badan aku..
kol 6 nenek bangun ..
dia nak buang air..
so automatiknye aku pun bangun gak ler...
huhuh....
oleh kerana bilik air @toilet sgt jauh kat dalam wad tu..
aku amik la wheel chair.
ye la..kesian nenek aku...
takut semput kang dia nak berjalan ke toilet..
wheel chair tu kat tempat bilik air..
ape lagi aku berjalan la kebelakang untuk ambil wheel chair tu
huhu..bile aku patah balik nak amik nenek..
aku tgk nenek dah kat belakang aku..
mak aihhh....cepat giler nenek aku ni berjalan..
sihat ker tak  la nenek ni..
huhuhu....alang2 di nak membuang air tu..
aku pun sabunkan n mandikan dia..
wangi dah nenek aku ni...hihih....
on the way balik ke katil...
nenek tanya aku...

"dayah..nenek kat mane?..kenape ade misi (nurse) ramai ye kat sini...?..mcm kat hospital.."
hahha...aku tahan gelak aku...adoi...nenek oh nenek..aku tersenyum..kesian nenek..
aku pun jawab..." nenek kat hospital pontian..kat hospital mmg la ade misi n doktor"
 
lps siapkan nenek...
bg nenek makan..then aku suruh nenek tido..
ye lah awl lagi kan..baik suruh dia tido..
tapi sbnarnye,,aku yang nak tido...wakakkaaka...
mate aku mmg dah berair jer kan...maklumlah tak cukup tido..huhuh
kol 7.30am..aku siap2  then jumpe doktor..
tanye prestasi kesihatan nenek aku semasa aku menjage dia..
ceh..prestasi la konon...dah mcm prestasi peperiksaan la plak..
so bad news dari doktor..
doktor cakap paru2 nenek dah rosak..

lps jer jumpe doktor..aku pun pi lah keje..
perghh..mate aku mmg tak boleh blah..
ngantok yang amat..
nak tido kat ofis mmg tak reti la aku..
nak gak pekene tilam yang empuk dan bantal busuk ku yang wangi,,
di jamin tido lena la aku..
hahahha...
kol 4 balik keje...terus plng ke rumah...
tghk umah ..
Ya Allah... rumah aku ke ni?
mcm tak caye plak..rumah yang aku baru tingalkan 1 mlm boleh bersepah gile mcm ni..
huhuh...oleh kerana aku mmg kepenatan dan tak cukup tido..
so tak denye aku nak mengemas n memasak..
hahhaha..

mlm kedua ..
mlm tu aku tido agak lena la..
sbb aku gune kerusi malas..
tak berani la aku nak menolak pelawaan nurse tu untuk gunekan wheel chair
takut aku tak dapat tido lagi...heheh
awl gak aku tido..
kol 11..
rasenye aku lebih awl tido dari nenek..
ceh..mcm aku plak yang sakit...
wakaka..
aper punye cucu la..
mate aku mmg tak leh blah la,,,ngantok yang amat,,,
tapi yang penting..kalu nenek bangun..aku mmg sedar la.
bukan aku tido mati pun..
seperti biase tugas aku..
mandikan nenek, sikatkan rambut nenek, bg makan nenek, bg ubat nenek, urut nenek..
ari ni last aku jage nenek kat hospital coz nenek dah leh kuar/.
alhamdulilah...
dapatlah aku tido atas katil aku sendiri..
kesian nenek..ade 8 org anak...tolak 2 yang meninggal termasuk ayah aku...tinggal 6 la kan..
eh..dah mcm matematik la plak..
6 org anak nenek tak boleh nak jage nenek..
msg2 sibuk bekerja,,,
ade family sendiri..
ntah di mane mereka..
hanya melawat nenek tak cukup
di mane cucu yang nenek jage dari kecik hinggga besar,,,
kalu nak di ikutkan hati aku dah tak de kaitan dengan mereka,,
anak sulong mereka iaitu ayah aku dah meninggal dunia,,
tak perlu lah aku nak menjaga nenek..
tapi atas dasar kesian,,,
aku akur..
aku ikhlas,,
ble tak de org nak jage nenek,,
baru sibuk nak kol aku n mak aku..
dulu bukan main lagi mengata keluarga kami..
ishhhkkk....tak nak la ungkit lagi,,,
kurang kang pahala aku ni walaupun tak puase,,huhuh,,,
tapi sedar lah anak2 nenek oi,selagi nenek ade,,,jage lah dia dengan penuh kasih sayang,,
bukan kerane keluarga dan kerja semata2..
berkorban la,,,

sekian....


.





No comments:

Post a Comment