Monday, February 21, 2011

ApaBiLe PuTus CinTa , KiTe Harus :


tetibe nak update tajuk ni..dah lama nak buat entry ni....cume blm ade mood , or  idea untuk menyusun kate dan menaip sepantas kilat...hahha...

sekarang baru ade energy untuk menaip...

ok...! lets start write n read..

rasenya semua org pernah bercinta..
.rasenya semua orang pernah bergaduh
..dan rasenya semua orang pernah rase putus cinta...

bercinta membuat kite bahagia..betul tak??...saat ni indahnye dunia ni...makin berselera makan kite, makin berseri muke kite..dan semua benda jadi ringan jer...

bergaduh plak pengikat kasih dan rencah dalam alam bercinta..time ni lah rase mahu menangis...rase mahu bertekak dgn semua org sekellilng.. n rase kite jer la yang betul..n mereka salah..

putus cinta plak membuat kite derita....ianya menyakitkan ...ianya menyedihkan..dan ianya memalukan...macam lah dunia ni dah berakhir.

so andai kat ade yang pernah melalui semua ini...buat macam aku buat ni...


1). Allah.

Pada Dia lah tempat kite mengadu..maka luahkanlah pada yang Maha Mendengar lagi Maha Mengasihani...Luahkanlah semua duka hati kite pada dia...jangan bersedih lagi. Dia Mengetahui segala yang dia ciptakan,,Dia telah menetapkan qada dan qadar kite. Siapa kite untuk menentang qadar Allah...dan pastinye setiap kali bercinta kite tidak tahu siapakah jodoh kite sehinggalah di satu saat dimana sudah masenya, kebahagian akan kite temui..jangan berputus asa untuk bercinta..jangan lah cinta kite lebih dari cinta kite pada Allah..

Selepas solat berdoa lah...tiap kali bersedih berdoa lah...luahkanlah...kite akan rase tenang...

ni contoh doa yang aku selalu buat:..

"Ya Allah Ya Tuhanku, kepadamu aku memohon. Jika dia bukan jodoh ku Kau bantulah aku untuk melupakan segala kenangan yang tercipta antara aku dengannya.hapuskanlah dukaku..Ya Allah, aku meminta padamu temukanlah aku dengan pasangan ku iaitu jodoh ku yang telah kau tetapkan....................(luahkanlah kesemua duka kite tu....)

nanti korang buatlah doa korang sendiri eh...tu contoh jer doa aku..

lps tu kite p step yang ke-2

2) Clean & Clearkan Barang2 antara kite dan dia...

Bende ni mmg selalu aku buat time aku putus....berkesan gak...hahha....masuk bilik..kunci pintu..line clear...ape lagi aku selongkar la..
kumpul sume barang2 yang mamat tu bagi sambil nangis2....
aku pun cari...ok!.lps dah kumpul semuanya  ..ape lagi...jgn malu dan jangan segan...buang lah...hahha..
yang mane gambar tu korang boleh bakar...sebelum bakar..wajib koyakkan dulu gambar tu...lpskan dendam dan kemarahan kite kat gambar tu...dah puas.???.baru la bakar....waakkaka...
kejam giler kan?.
tapi aku tak kejam....well..aku tak buang pun barang2 ex aku...syg tu...giler ker aku nak buang baju tshirt hardrock dari china...omg...never!!!!..simpan sudah!!!..
benda tu lah yang aku paling suke...tapi lps putus cinta bende tu dah dalam kategori barang haram untuk dipakai...heheh.....aku kumpul aku simpan dalam box n aku letak kat bawah sofa bilik aku..
dah berhabuk la kot...lps tu mmg aku dah cari dah...biar lah jadi harta karun..

3) Delete Lagu Kenangan

mase bercinta mmg aku pasti sgt korang ade lagu kenangan.
.lagu ape ek yang boleh jadikan lagu kenangan ?
..lagu "cinta" dari dygta kot..contoh la kan...
so apelagi ..on kan letop...lps tu cari lagu tu..n then delete..mudah kan?
 kalu korang dah benci sgt dgn lagu tu korang delete la.
disebabkan aku ni suke dengar lagu ..so aku tak delete la.
aku kumpul lagu2 tu masukkan dalam satu folder yang aku tulis "dangerous".
.(aha...rasenye mcm dah tunjuk mr.seteguh hati folder ni..)..
sbb aku malas nak download lagu2 tu balik bile time aku nak dengar..
.sekarang aku dah lupekan dia 100000000biliion %..
 n aku dah boleh dengar lagu2 tu balik..hahhah....
oh sebelum terlupe...folder yang ade gambar korang berdua....wajib DELETE. yang tu jangan terus disimpan..dah tak de makne nak buat koleksi..buat penuh memori hp n letop jer kan...DELETE ok.!

4)Jerit

 tgk kiri kanan dulu..line clear baru la jerit ...hehe..selalunye aku buat..masuk bilik..kunci pintu..amik bantal busuk...tekup kat muke ..then jerit "aku benci kau la  tutttttt!!!!!!"....@#$%$^$^&^**!...dah puas...?..dah abis jerit???..ok..ape lagi tgk cermin n repair muke tu..takut mak korang tertanya2 plak kang...then bukak pintu p ke dapaur,,,,n cari lah air...pastinya korang akan kehausan selpes menjerit..hahahha....

5) Bff

ni lah masenya kite gunekan bff kite...aku ingat lagi time aku putus cinta...ptg aku ptus..ptg tu gak aku meluahkan hati kat bff aku...n malam tu bff aku dah terpacak kat depan umah aku... 
well...tu lah penting ade bff...boleh meluahkan aper yang kite rase pade dorang...
.n dorang boleh bagi kite kate semangat..
.bff adalah tempat kite susah dan senang....

6) Cari pasangan baru..

lps putus cinta...jgn la putus asa plak...tak payah nak rase down..
cinta ni indah...nikmati lah..
tak salah kan kite cari teman  baru..kenal hati budi ramai orang...banyak care kite nak kenal ramai org..
skrg teknologi dah moden dah...friendster ade, myspace ade, facebook pun ade...haa...kat situ leh cari teman...macam2 gaya..macm2 perangai kite boleh kenal..tak de lah kite mudah tertipu...ok..

7)terima orang yang sayangkan kite...bukan kite sygkan dia...

ikut pengalaman aku putus cinta.dulu ex aku keje bagus ...gaji besar...muke pun ok la KOT..
sedap mata memandang...a
ku silap kat situ...
dia bagi aku mcm2...bawak aku kesane dan kesini...makin sayang lah jadinye...
ermm....tapi hubungan tui tak lame...,ade sbb aku putus...biarlah rahsia antara aku dan dia jer,,
,lps tu..ade sorang mamat ni suke kat aku..ntah baper kali aku reject dia...aku tak pndang pun dia.,...hati budi dia pun aku tak kenal...n tak mahu kenal...kenape?aku pun tak tahu..malas kot..
.then sampai la 1 hari...aku sendiri yang cari dia...lame2 rapat..aku kenal hati budi dia...dia layan perangai aku yang teruk nauzubillah...
maklumlah kalu laki dah sayang kan kite ni..so ape kite buat pun ttp syg,
,,tu lah kelebihan kalu org sygkan kite..hahha
.macm2 bende aku buat kat dia..punyelah sabar dia layan aku....
macm jahat giler jer kan aku ni..tapi tulah..
.lame2 dari tak de perasaan terus menjadi berperasaan.
.tu pun sejak dia tnya aku " u tak rase ke yang i nk penyabar orgnye?
"mlm tu...aku berfikir puas2...n nak jadikan cerite...tak lame tu kiteorang pun kapel...n tak lame lagi pun kiteorang nak tunang....itulah dia mr.seteguh hati.

P/s :"lebih baik terima orang yang betul2 sayangkan kite.."


Tuesday, February 15, 2011

oh..im moddy again

sakit hati.

Sekian terima kasih....= P

Sunday, February 13, 2011

::iNterVieW Ke Ni???::

oh...interview....
aku rase mcm  sengal jer interview yang aku pi ari tu ..
n aku rase banyak2 interview yang aku pergi....
ini lah interview yang paling sengal..
gile sengal tahap petala ke8 wa cakap sama lu la beb...

ok...pagi2 lagi aku dah gerak....
sempoi abis la aku pakai baju...
well...niat kiteorang saje jer nak pi interview,,.
sbb kiterorang dah tahu kerja tu mcm mane..
n kiteorang langsung tak interested...
oleh kerana kiteorang ni dah tak de kerja sgt nak dibuat ari sabtu..
so kiteorang pun pergilah cari  kerja...
pi interview...
boss member aku sempat bg mesej kat member aku wish luck for teh interview..

sampai kat bank tersebut around 10a.m ...
after fill the form kiteorang pun tunggu la....
kiteorang tu bermaksud aku n member aku...
kiteorang tanya akak yang bg borang tu..." kak, dah isi borang ni mcm ner nak tahu turn kiteorang kene interview"

akak tu jawab " tunggu jer sesi pertama abis nanti baru korang masuk"

panas giler menunggu di luar ...
mungkin terlalu ramai yang mohon jawatan tu,,,
so kiteorang q la kan...
then ade sorang senior exect ni yang menguruskan sesi interview..

exect: tu cakap  "sila lah masuk ke bilik ni..ade aircond, kat luar tu panas...actually kiteorang tak jangka ramai sekali yang dtg interview hari ni..so terpaksa lah kami buat 2 sesi....."

perkataan " tak dijangka" tu lah yang paling kiteorang tak leh blah...
ye la..,tak kan stupid sgt tak leh kire baper org yang reply emel mengesahkan kedatangan dorang...

terus ke sesi ke2...
rase nak angin jugak la kan dgn pemberi ceramah tu..
first time inteview mcm ni...
mmg bukan interview,,,
kerusi di susun mcm kat bilik seminar...
mcm kat bawah ni lah....

hahhaha..korang mesti pelik kan...ade ke interview masuk bilik mcm ni kannn.....
aha...so bile dah masuk dengar jer la dorang bg briefing...
1 aper pun aku tak faham...

mane tak nye aku dah bosan n tak tahan dengan sikap belagak dan menunjuk2 penceramah tu...
awal2 lagi dah menunjuk...

ayat paling menyampah aku dengar 

penceramah :" siapa ibu tunggal dalam bilik ni?...

so ade lah akak sorang ni angkat tangan..

penceramah "...oh awk ibu tunggal eh,...so bg ibu2 tunggal saya akan berikan rm150 selama 3 bulan untuk membantu...ini niat saye, saya nak bersedekah...dah banyak dah ibu2 tunggal saya tolong...dah banyak dah anak yatim saya dah tolong...."

dari awl hingga penutup briefing tu asyk cerita yang dia tu dah banyak sedekah, gaji beriban2....

haloo....kami dtg untuk di temuduga , bukan nak dgr seminar..kurang pahala awk nak beri sedekah tau...
yelah...org yang ikhlas bersedekah tak perlu kot bgtau..kurang pahala...

So im just want to said :










P/s: jangan mudah tertipu.

Thursday, February 10, 2011

::gado-gaDo SayanG::

ni adalah kesinambunagn status: menangis...
oleh kerana tensen yang melampau....dan tekanan perasaan...
aku sengaja cari pasal...
yeeeeaaaahhhh...mari kite tengok saper yang kene...
maka....
jeng...jeng....jeng.....

mr.seteguh hati

mamat atas ni la jadi mangsa aku...kejam tak aku ni?

saper lagi aku nak jadikan magsa...

welll....maka perang gaduh- gaduh sayang pun bermula....
macam anjing dah kucing,,,
bergaduh sms jer pun...huhu....
gaduh punye gaduh....
masing - masing penat....
lastly
masing2 mintak maaf n masing2 blame diri masing2...
ahaa.....2 jam jer kiteorang gaduh...
lps tu mesej balik la ala - ala manja gituh.....
maka berbaik2 la kami...
bahagianyeee saye.....hihihihi..

P/s: puas rase bergaduh...at least sebulan sekali wajib gaduh..hahah...kalu tak..tak sempurana hidup ni..


::mooDy::

status::saya mahu menangis seperti ..



..sekian terima kasih

P/s: kenape org tak nak faham saye...sumenye salah saye...sy slh..!sy slh! sy slh! benci la mcm ni!

Wednesday, February 9, 2011

::MenCari KetEnaNgan::

Pening kan kalu tersepit antara 2 masalah..
mcm budak ni ha tersepit...
haaa....mmg sakit....
sakit hati, sakit kepala, time ni lah sume bende nak sakit....
serba salah dibuatnye...
bile ade 2 pilhan, tak tahu nak pilih yang mane..
tapi hati jer yang mampu berkata...
hati jer yang dapat merasa..
nak diluah pun susah..
nak dikata..lagi lah susah..
jadi..biarkan sume terpendam agar orang yang kite sayang bahagia...

"tak mungkin org akan memahami kite"

p/s: pendam dan senyum =P

Tuesday, February 8, 2011

::IkLan Diri SenDiri : SaYe seDanG MencAri PeKerjAan::

haaaaa......korang nampak tak ni????????


"aku tengah cari kerja"

tolong faham sekali lagi...

"im a jobseeker"

nak aku mention dalam bahasa cine ker?

bace kat atas tu....
aku nak taip semula tak reti la plak....

ade fahammmm???


puas hati aku...
cari kerja pun susah....
heyyyy...rugi ade degree tapi frame kat umah...
hampeh...kalu tahu tak yah belajar tingii...bunyi macam menyesal jer kan?????..oh sudah tentu tidak...
bangga beb dapat ilmu tinggi ....

dah setahun aku kerja kat sini...
very easy like peanut..
huhu...boss pun sporting habis...
korang pernah tgk  x,boss korang bukak lagu dangdut kuat2 dalam ofis???
mesti tak de kan???
tempat aku ade....
boss aku la tu...

korang pernah tgk tak....???
pekerja bawak member duduk lepak dalam ofis sedangkan dalam ofis tu ade boss korang..?
siap ngumpat2 tu..then siap cari kerja kosong dalam intenet...yang tu memang.tak leh blah...
korang mesti tak pernah tgk kan...kan..kan..
tempat aku jer yang ade,,,,

korang pernah tgk tak org mintak cuti gune "sms" jer...???

"boss saya cuti esokk!!!!saye ade urusan penting"

boss balas: "ok!"...

kalu boss tak balas pun pekerja tu ttp jugak cuti...
esoknye, masuk kerja buat la muke bodoh...
pekerja wat muke bodoh..
boss pun wat muke bodoh...

tempat aku jer yang ade weiiii...tempat korang tak de punye

ade lagi...

korang pernah tgk x????..
pekerja asyk dok online  FB dari kol 9 am - 5.00pm...
mesti korang selalu tengokkan..
sebab
 aku percaya bersepah yang buat,,,,
..
tapi boss aku mmg sporting habis...
dia tahu..
kalu aku cuti sume kerja dah siap...
sbb tu dia tak kisah..
n i make sure all of the customer tak kan cari dia time aku cuti..
kalu ade pun..
customer datang nak bagi payment....
ttg payment sume tu boss lah...
ttg kerja yang bertimbun2 aku lah....

actually seriously..
i want more challenges in work...yeahhh...
ceeetttt.....ha...kalu dapat kerja yang susah baru tahu kang...

aku bukan aper..
aku cume nak nilai tahap keupayaan aku kat mana..
kerja sekrang amatlah la mudah....

please yeahhh...

majikan kat laur sane tuuuu...

pleeeeeeaseeeee hire me ok!!

im a degree holder..
im a hardworking person,
 confident,
 talkactive, 
goodthinking,
 active,
 humble, 
good in team work, 
also friendly..

aper lagi aku nak promote..huhuh,,,,



actually kalu ade rezeki tak kemana kan...
selagi kite di bumi Allah ni..merata rezeki kite..
n Allah jugak dah tetapkan rezeki masing2...
so kite tinggal usaha...

ha....aku dah usaha la banyak ni...
sampai malu dah aku nak mintak pengesahan dgn puan saidah tu...
terpaksa gak la aku tebalkan muke aku ni..
mintak dia sah kan sijil aku sume...
semata2 nak dapatkan kerja kerajaan yang belum tentu dapat...

kecewakan ...
....penat2 kite photostat...berabis duit....then tebalkan muke untuk mintak  cop pengesahan...
tunggu 6 bulan..tapi tak dpt ape2 panggilan pun....
mane tak nye..
jawatan tu untuk seorang jer..
yang meminta beribu..ribu....
sekali yang dapat anak, anak sedara, makcik sedara, cucu sedara, 
n saper2 jer la yang ade kaitan dgn org kuat dalam jabatan tu...
huhuh....
adil ker....?...kalu kat dunia ni sumenya adil la...
kalu kat akhirat?????....heheh....jawablah sendiri yer



P/s : that worker is me....!!

Monday, February 7, 2011

::saye suke TengoK Pica niE::

yeeehaaa......ntah kenape suke sangat dengan pic ni...tgk dia tersenyum...tenang rase hati ni....oleh kerane suke sangat dengan pic ni saya dah buat pic profile kat FB... hehhehe.....

P/s :..b, hope u can smile like this averytime n forever....