Monday, February 21, 2011

ApaBiLe PuTus CinTa , KiTe Harus :


tetibe nak update tajuk ni..dah lama nak buat entry ni....cume blm ade mood , or  idea untuk menyusun kate dan menaip sepantas kilat...hahha...

sekarang baru ade energy untuk menaip...

ok...! lets start write n read..

rasenya semua org pernah bercinta..
.rasenya semua orang pernah bergaduh
..dan rasenya semua orang pernah rase putus cinta...

bercinta membuat kite bahagia..betul tak??...saat ni indahnye dunia ni...makin berselera makan kite, makin berseri muke kite..dan semua benda jadi ringan jer...

bergaduh plak pengikat kasih dan rencah dalam alam bercinta..time ni lah rase mahu menangis...rase mahu bertekak dgn semua org sekellilng.. n rase kite jer la yang betul..n mereka salah..

putus cinta plak membuat kite derita....ianya menyakitkan ...ianya menyedihkan..dan ianya memalukan...macam lah dunia ni dah berakhir.

so andai kat ade yang pernah melalui semua ini...buat macam aku buat ni...


1). Allah.

Pada Dia lah tempat kite mengadu..maka luahkanlah pada yang Maha Mendengar lagi Maha Mengasihani...Luahkanlah semua duka hati kite pada dia...jangan bersedih lagi. Dia Mengetahui segala yang dia ciptakan,,Dia telah menetapkan qada dan qadar kite. Siapa kite untuk menentang qadar Allah...dan pastinye setiap kali bercinta kite tidak tahu siapakah jodoh kite sehinggalah di satu saat dimana sudah masenya, kebahagian akan kite temui..jangan berputus asa untuk bercinta..jangan lah cinta kite lebih dari cinta kite pada Allah..

Selepas solat berdoa lah...tiap kali bersedih berdoa lah...luahkanlah...kite akan rase tenang...

ni contoh doa yang aku selalu buat:..

"Ya Allah Ya Tuhanku, kepadamu aku memohon. Jika dia bukan jodoh ku Kau bantulah aku untuk melupakan segala kenangan yang tercipta antara aku dengannya.hapuskanlah dukaku..Ya Allah, aku meminta padamu temukanlah aku dengan pasangan ku iaitu jodoh ku yang telah kau tetapkan....................(luahkanlah kesemua duka kite tu....)

nanti korang buatlah doa korang sendiri eh...tu contoh jer doa aku..

lps tu kite p step yang ke-2

2) Clean & Clearkan Barang2 antara kite dan dia...

Bende ni mmg selalu aku buat time aku putus....berkesan gak...hahha....masuk bilik..kunci pintu..line clear...ape lagi aku selongkar la..
kumpul sume barang2 yang mamat tu bagi sambil nangis2....
aku pun cari...ok!.lps dah kumpul semuanya  ..ape lagi...jgn malu dan jangan segan...buang lah...hahha..
yang mane gambar tu korang boleh bakar...sebelum bakar..wajib koyakkan dulu gambar tu...lpskan dendam dan kemarahan kite kat gambar tu...dah puas.???.baru la bakar....waakkaka...
kejam giler kan?.
tapi aku tak kejam....well..aku tak buang pun barang2 ex aku...syg tu...giler ker aku nak buang baju tshirt hardrock dari china...omg...never!!!!..simpan sudah!!!..
benda tu lah yang aku paling suke...tapi lps putus cinta bende tu dah dalam kategori barang haram untuk dipakai...heheh.....aku kumpul aku simpan dalam box n aku letak kat bawah sofa bilik aku..
dah berhabuk la kot...lps tu mmg aku dah cari dah...biar lah jadi harta karun..

3) Delete Lagu Kenangan

mase bercinta mmg aku pasti sgt korang ade lagu kenangan.
.lagu ape ek yang boleh jadikan lagu kenangan ?
..lagu "cinta" dari dygta kot..contoh la kan...
so apelagi ..on kan letop...lps tu cari lagu tu..n then delete..mudah kan?
 kalu korang dah benci sgt dgn lagu tu korang delete la.
disebabkan aku ni suke dengar lagu ..so aku tak delete la.
aku kumpul lagu2 tu masukkan dalam satu folder yang aku tulis "dangerous".
.(aha...rasenye mcm dah tunjuk mr.seteguh hati folder ni..)..
sbb aku malas nak download lagu2 tu balik bile time aku nak dengar..
.sekarang aku dah lupekan dia 100000000biliion %..
 n aku dah boleh dengar lagu2 tu balik..hahhah....
oh sebelum terlupe...folder yang ade gambar korang berdua....wajib DELETE. yang tu jangan terus disimpan..dah tak de makne nak buat koleksi..buat penuh memori hp n letop jer kan...DELETE ok.!

4)Jerit

 tgk kiri kanan dulu..line clear baru la jerit ...hehe..selalunye aku buat..masuk bilik..kunci pintu..amik bantal busuk...tekup kat muke ..then jerit "aku benci kau la  tutttttt!!!!!!"....@#$%$^$^&^**!...dah puas...?..dah abis jerit???..ok..ape lagi tgk cermin n repair muke tu..takut mak korang tertanya2 plak kang...then bukak pintu p ke dapaur,,,,n cari lah air...pastinya korang akan kehausan selpes menjerit..hahahha....

5) Bff

ni lah masenya kite gunekan bff kite...aku ingat lagi time aku putus cinta...ptg aku ptus..ptg tu gak aku meluahkan hati kat bff aku...n malam tu bff aku dah terpacak kat depan umah aku... 
well...tu lah penting ade bff...boleh meluahkan aper yang kite rase pade dorang...
.n dorang boleh bagi kite kate semangat..
.bff adalah tempat kite susah dan senang....

6) Cari pasangan baru..

lps putus cinta...jgn la putus asa plak...tak payah nak rase down..
cinta ni indah...nikmati lah..
tak salah kan kite cari teman  baru..kenal hati budi ramai orang...banyak care kite nak kenal ramai org..
skrg teknologi dah moden dah...friendster ade, myspace ade, facebook pun ade...haa...kat situ leh cari teman...macam2 gaya..macm2 perangai kite boleh kenal..tak de lah kite mudah tertipu...ok..

7)terima orang yang sayangkan kite...bukan kite sygkan dia...

ikut pengalaman aku putus cinta.dulu ex aku keje bagus ...gaji besar...muke pun ok la KOT..
sedap mata memandang...a
ku silap kat situ...
dia bagi aku mcm2...bawak aku kesane dan kesini...makin sayang lah jadinye...
ermm....tapi hubungan tui tak lame...,ade sbb aku putus...biarlah rahsia antara aku dan dia jer,,
,lps tu..ade sorang mamat ni suke kat aku..ntah baper kali aku reject dia...aku tak pndang pun dia.,...hati budi dia pun aku tak kenal...n tak mahu kenal...kenape?aku pun tak tahu..malas kot..
.then sampai la 1 hari...aku sendiri yang cari dia...lame2 rapat..aku kenal hati budi dia...dia layan perangai aku yang teruk nauzubillah...
maklumlah kalu laki dah sayang kan kite ni..so ape kite buat pun ttp syg,
,,tu lah kelebihan kalu org sygkan kite..hahha
.macm2 bende aku buat kat dia..punyelah sabar dia layan aku....
macm jahat giler jer kan aku ni..tapi tulah..
.lame2 dari tak de perasaan terus menjadi berperasaan.
.tu pun sejak dia tnya aku " u tak rase ke yang i nk penyabar orgnye?
"mlm tu...aku berfikir puas2...n nak jadikan cerite...tak lame tu kiteorang pun kapel...n tak lame lagi pun kiteorang nak tunang....itulah dia mr.seteguh hati.

P/s :"lebih baik terima orang yang betul2 sayangkan kite.."


No comments:

Post a Comment