Sunday, August 21, 2011

maJLiS BerBuKa PuAsa KkTp

continue.....

entry yang lepas tak sempat nak bercerita tentang majlis berbuka bersama warga kktp...dah kepenatan sangat time tuh..ha...entry ni adalah kesinambungan entry yang lepas...

6.45pm semua akan berkumpul di lobi hotel...saya tak balik umah..sebab tak nak membazir minyak kereta..bukan saya sorang saje ye..saya ade pengikut...hehehe...lagipun membazir masa jer kalu balik cumma nak mandi je kan..so saya decide to stay @ kolej. mandi manda dan bersiap2 di kolej..hehhe...saya sampai di lobi pada pukul 7.00pm...pengarah sempat bagi tau saya : orang yang paling dekat tu lah paling lambat...hahha..perli kami ker?...heheh...

okay..ini adalah gambar sekitar majlis berbuka...heheh..meriah dengan kedatangan family dorang...teletah anak2 pensyarah,...


:: pic yang pertama mestilah muke saya..wajib ada...still di office::


:: di lobi hotel, menunggu kehadiran semua staff::


::family Puan Siti Hajar @ kak Siti::
senyuman suami isteri hampir sama...Sooo sweet


::family Puan Siti Tunisah @ kak nisa ::
menanti kedatangan orang ketiga plak



:: famiy puan khulia @ kak uya ::
- excited nak balik kg kan kak uya...


::family Puan. Aziyati @ kak Zia ::
- tak ditemani olah suami yang bz



::kami berdua masih single lagi..so tak de la anak2 perlu dijaga seperti mereka::
heheh...pembetulan saya single but not available..hihihi



(pic family puan hanirah dan en radzuan tak dapat di snap di sebabkan masing2 hilang di meja masing2..)

ok..mari kite tgk telatah anak2 dorang plak...


1-bile say mintak aqil senyum..terus dia senyum mcm tu
2-miera tgh bukak kuih kat depan dia
3- si kecik menunggu santapan berbuka
4- yazid and cica tgh makan otak2


1- yazid asyik makan otak2 jer...
2- adam tunjuk peace bile saya mintak adam peace
3- aishah  muke mcm takut
4- hehehe....mata sepet mcm ibu dia

hahahha....banyak lagi pic- pic yang ade...tapi intenet yang terlalu lembap membuatkan saya malas sikit nak upload..huhuh..

overall the ball was ended @ 8.00 pm...perut kenyang hati punn senang..




packaging lauk2 hotel yang tak habis bawak balik..sengal2...



Friday, August 19, 2011

| CeramaH + BiSkut Raya + Majlis BerBuka Puase BersaMa waRga KkTp

  1. semalam..kolej mengadakan ceramah agama sempena bulan puasa...ceramah start pukul 8.30 pagi...penceramah tu memang sangat best..ketawa sampai terbahak2..ape yang saya nampak,setiap bait kate ustaz tu penuh dgn isi keilmuan dan lawak yang menyedarkan kite..di sebalik lawak tersebut..ada maksudnya yang menyuruh kite berubah...mungkin tu la pendekatan yang digunakan oleh ustaz tu untuk menasihatkan kita..dan meminta kita berubah...(hehehe..ayat formal)

    ada beberapa isi yang saya dapat dari majlis ceramah  tajuknya 10 malam terakhir tersebut:

    "sebenarnya tiada amalan yang berbeza yang kite lakukan pada 10 mlm terakhir..."

    "10 hingga 700 kali ganda amalan pahala yang diberikan pada bulan ramadhan "
    :dikatakan oleh ustaz

    amalan 2 yang dimaksudkan oleh ustaz tu ialah:

    • solat tarawikh berdoa supaya dipertemukan dengan lailatulQadar = 8 rakaat boleh, 20 rakaat pun boleh...
    • membaca Al-Quran. (khasiatnya : menenangkan hati si pembaca)..so sesiapa yang tgh berhadapan dgn masalah...tenangkan lah hati itu dulu..dan kemudia selesaikan lah satu persatu masalah.InsyaAllah
    • berzikir ..(contohnya : Hasbirabbi....).
    • buat Qiamulail pada tgh malam
    •  perbanyakkan sedekah.dan berdoa
    • membayar zakat
    • perbanyakkan doa. (waktu mustajab kite berdoa ialah pada waktu berbuka dan bersahur...) 


  2. selepas ceramah habis..saya dan "the geng" pun memulakan agenda2 smbungan semalam.yang tak habis lagi...hahah...ape lagiii...bukan main cepat kiteorang turun..sesi P&P dalaman...buat biskut raya,,,

    ::sesi memasukkan adunanan dalam cup::

    :: sesi menabur gula manik:



    ::jeng..jeng..jeng....siap 2 balang biskut yang diberi nama biskut bulan bersinar::

    waaaa...panjang sudah entry kali ni...blm masuk lagi entry berbuka puase...heheh..tangan pun dah penat/..sambung esok la untuk entry berbuka puasa tu eh..hhhehehe....

    sila click sini untuk baca entry selanjutnya : majlis berbuka puasa

    kepenatan membuat biskut raya....

Thursday, August 18, 2011

| bekerja membuat biskut raya...

  1. sebenarnya saya sangat2 letih ..sangat2 penat...tapi di gagahkan jugak sebab excited untuk mengupdate blog....
     
  2. hari ni saya bekerja seperti biasa....tapi kerja saya hari ni ....jeng..jeng..jeng...lain dari yang lain pekerjaan saya ari ni...memandangkan bulan syawal tak lama lagi menjelma..biskut raya pun blm buat lagi...so plan yang tak dirancang ni ..telah mebuatkan saya and the geng membuat biskut pada hari ini...


  3. saya @ sebenaranya kami....hahhah...ok...tak kan saya sorang jer kot nak amik nama...tinggi sangat kuasa tu..hohohhho....ok.. la...Actually for today, kami buat 2 jenis biskut...biskut kurma & biskut bintang sinar...heheheh.....kami pilih biksut yang mudah, senang, lagi cepat....buat 7 adunan untuk 7 orang...kami berkongsi duit untuk beli bahan...so same 2 la buat..jenuh dari pagi ke ptg...amat la sengal2 badan ni...al maklumlah puase....tahan jer la....

  4. so petang tu ..around pukul 4lebih dah siap...biskut kurma dah siap sepenuhnya...yang belm siapkan sepenuhnya biskut bintang sinar...meletop gituh namanya..bersinar2 biskut raya saya nanti....tapi itu pun blm siap sepenhnya...ada lagi sisa tepung yang blm siap..so kami simpan dalam chiller..n esok kami akan sambung buat....mintak maaf pic tak dapat di tunjukkan di sebabkan biskut tersebut terlampau cantik - cantik sangat..heheh...hahha...padahal nak tutup malu.sbb .biskut yang sepatutnya berbentuk bintang..kami ubah menjadi bulat...adunan terlampau lembut sampai tak boleh nak  di terap.so alternatif lain..kami buatlah dalam bentuk bulat...n masukkan dalam cup ..baru indah..tak tahulah rasenya mcm ner...kite tengok jer esok kannn,,,,.wakkakak...dan secara automatiknye dan rasminya..dengan ini kami tukar nama jadi biskut bulan bersinar.bukan lagi biskut bintang bersinar.waaaa...masih mengancam lagi kan namanya....huhu,,,yang pernting kan rase ,,,,bukan rupe, dan yang penting..bila korang datang beraya rumah saya mkan la biskut yang bersinar ni.kompen,,,,bersinar muke korang...wah...saya sudah ngantok..wlaupun banyak bernde nak ceritakan.





saya ngantok yang amat sangat..thanks pada sume yang terlibat.. memori yang tak mungkin dilupekan..tq.esok nak buat entry pasal produa

Tuesday, August 16, 2011

| durian runtuh hari ni|


  1.  (5 minit mase telah berlalu untuk memulakan perenggan yang pertama ini)...now still blurring...
    terkial2 otak ini nak mencari perkataan untuk di susun menjadi ayat.. nak tulis blog pun otak lembab...haishhh...harap je spm angd stpm dapat A ..tapi masih hegeh2 nak mulakan entry..

    alhamdulilah...Di pagi yang sangat indah  saya masih dapat melihat ciptaan Allah yang pelbagai bentuk dah rupa...syukur ,masih lagi bernafas dan masih lagi jari ini menaip di anjung hati......
    keje pertama :
  2. pas bulanan saya dah expired sabtu lepas...so hari ni kenelah renew pas bulanan..kalau tak renew...karang abg2 mdp ni bg surat cinta plak kang.....(saya menguap ..)...saya buat pas tu pagi...nasib baik tak berapa nak sakit hati sangat .... selalunya..tiap kali renew..mesti lambat...tiap kali renew tu lah sakit hati sangat....almaklumlah... ..sebab pakcik yang selalu jage kaunter agak lambat membuat kerja2nya ....terpaksalah tunggu.. (ngantok mcm nak tdo....tapi blm abis cerita lagi ni).....tapi pagi tadi..cepat pulak pakcik tu...huhu...mungkin sebab pagi masih ade tenaga kot...tu yang cepat dan mudah je urusan,... settled keje pertama.

  3. Saya singgah  ke kedai image_copy untuk buat common seal &  rubber stamped ...seal untuk sijil dah tumpul...gunelah sebanyak mana tenaga..mmg tak timbul la  kat paper tu..korang mampu ke??? sure la tak mampu korang nak tekan...amoi tu tekan pun...mmg tak de ape pun timbull....huhuh...(nguap kali ke-2)...settled keje ke-2
  4. bank....yeahhhh....last payment blm masuk lagi...duit org yang saya lebih sibukkan....sume bank pegi...semata2 nak tukar duit raya.....banyak bank yang belum keluarkan duit raya...hheheh...cume dapat tukar 2rat jer....yang penting dapat smpul free..tu saje...settled keje ke-3

  5. sempat mengular tengok barang2 avon..muahahah...(sambil menyelam minum air)...hmm...pepatah ni mcm tak betul sikit...sebab...saya tak reti menyelam...tapi saya ttp gak minum air masin...huh...


  6. balik kolej...kepenatan...buat keje sambil lewa...kak uya ajak keluar beli barang lagi pun..dah tak larat...rase mcm nak landing time tu jugak,..,tapi tak boleh sebab blm rest time...kalau tak...dah lame bedal tido...


  7. saya dapat durian runtuh..huhu.....alhamdulilah...selama ni saya nantikan payment yang bulan lepas,...tapi tak masuk2 sampai sekrang.. dok asyik tgk e-statement ajer...tapi 1 sen pun tak masuk...dah kering dah sume poket...poket baju sememangnya kering...handbag punye poket pun same kering...k.a.s.i.h.a.n.  betul saya....tak sangka..tibe2 durian runtuh ...dah dapat payment...pas tu dapat lagi bonus...same bonus org gov dapat...syukur...tetibe je poket baju & handbag jadi "basah"..muahhaha...


  8. bile dah ade duit....jadi pemalas....so beli makanan berbuka kat bazar je..balik dah malas nak masak...



: ngantok...la....ZZzzzZZZzzzz....nak buat tahi  mata 1 kg.

Monday, August 15, 2011

|Ms.Anjung hati tukAr BaCkGrounD|

saya lebih bersemangat meng"update" blog bile background dah cantik

  1. .Entry ini merupakan  entry  yang pertama dalam blog background baru saya...terasa teruja nak update blog selalu..huhu


  2. suke...suke...suke....background saya kali ni..bertemakan pink colour..ini gara - gara cat umah colour pink la ni..blog sendiri pun nak colour pink..huhuh...pink n gurl mmg susah nak dipisahkan..n kebanyakkan blogger2 sekarang pun banyak yang buat pink theme kat blog dorang..

  3. saya juga teruja sangat meng"edit" coding - coding untuk blog....nak gak cantikkan blog mcm blog2 mereka..salah satu blog yang saya suke tengok ialah blog ni ---> http://aciksayang.blogspot.com/2011/06/senarai-tutorial-acik.html ...di sini lah saya belajar ttg coding2 untuk blog template...(thanks ye, blog awak banyak bantu saya)

  4.  tak tido 2 malam sebab asyik sangat cari blog template baru...sambil2 tu saya  mengecat rumah ...huhuh...tu yang terkene tempias background pink...hehhe...pink is nice...

  5. kepada mr. tunang.....saya "ter"curang dengan awak...dengan menghabiskan masa saya untuk buat background yang baru dan mengecat rumah....dan saya terpaksa abaikan awk sekejap...lps ni saya akan beri tumpuan kat awk sepenuhnya..dan gantikan masa- masa curang saya itu.yer...heheh...
  6. ape - ape pun saya suke background saya kali ni....dan ini merupakan background yang ke????....ke???...ke...bape ek???.heheh...tak kira plak dah bape banyak kali saya tukar...hihih....


    : teruja nak buat entry banyak2 sampai bosan.

Sunday, August 7, 2011

Am I wOrkaHoLic.....??

 past week moment ..at the KKctp...in the office..


 :::ho...ho..ho...so messy meh...OMG...daya is very lazy to clean up the table:::


 

:::overload of file on my table:::

 ::: my confidential file - my claim - haishhh...ugly writing huh daya ...whatever :::

actually im not workaholic...it was apart of my job...if your boss gv u a lot of work...(continued)
 
=======   will be continued after this...wannna get shower n outing with my mom    =====

c u all after im back


10.37pm....haiiiii.1!!..im back..!!.not back from outing okay...but im back to updating my story

here!

......if your boss give u some work to do....then, what u can do?
just leave the work on the table..??? or u pass up your jobs to your office mate..hahaha

i rather choose the second one...because i dont want my boss mad to me...
im sure the people outside will do same like me...
 
last week .my boss got a meeting..so she leave for 2 days...horrayyyy...!!!!
i like it...ngeh3...
wahhh...dont over exciting la daya...
btw before she leaving...she give me a lot of work ...hmmm....i dont like it..
huh!...did u see the a lot of file in my table above??
it was my work last week...
i have to check the files 1 by 1...from jan to jun...
hahha....yeah crazy if i do it alone....dont worry ...hahhah
i have office mate (izzati) and practical student..
yeahhh...they did a lot..but i??????
hehheeh......(shy)..... lazy women....i did just 2 month...yeahhh...
i admit that i'm lazy...
but not very lazy ok...
just little bit only....so this saturday i also working...
im coordinate the bahasa arab program under short course 1 malaysia...with friend
it takes just 4 hours...n after that i back...

.



p/s : i dont work hard, but i work smart..

Tuesday, August 2, 2011

Ramadhan di Tahun 2011 |sebagai tunangan

Salam Ramadhan ....

  1. hari ni dah masuk 2 ramadhan...alhamdulilah Allah panjangkan umur saya untuk berpuase di bulan ramadhan pada tahun ini.....moga amal ibadah yang kite semua lakukan di terima oleh-Nya...
     
  2. ramadhan tahun ini saya sambut dengan penuh kebahagiaan...almaklumlah sambut puase dengan gelaran tunangan org....sambut ramadhan je saya dah bahagia.....comfirm2 la sambut  raya pun tersangat bahagia....



    saya bagitahu la pade encik tunang by SmS

    my text to him:

    " abg.... bln ramdhan yang lepas saya sambung puasa sebgai awek abg..tahun ni sambut puasa sebagai tunangan abg...bahagia sangat"

    his text ::

    " he3..tahun depan as a my wife plak "
    --abg, awak sangat sweet laaa.....

    huwaaa......tak leh nak gambarkan perasaan saya...yang saya tahu saya amat gembira, happy, riang, suka, ketawa, bahagia, sayang  lps bace msj dia tuh.....sampai sekarang saya simpan mesej tu...tak mau delete...nak simpan sampai bile2...hehehhe.....

  3. tiap kali puase pertama saya akan masak kerang....fovourite saya...mungkin dah jadi amalan turun temurun saya kot....after my father was passed away...saya yang amik alih jawatan tukang masak sahur dan berbuka puasa..dah 4 tahun dah abah tak de..so dah 4 tahun gak la saya pegang jawatan tu..huhu....mak mcm biase la kan..menjahit baju all the time..baju raya...so tak boleh kacau....bile dah jadi tukang masak...makanya...makanan pun ikut la selera dan kerajinan saya...ape yang saya teringin nak makan...saya akan masak...ape yang saya malas nak masak..saya tak kan masak...so far adik beradik mmg "ngap" jer la aper yang saya masak...hihihi....semalam berbuka, saya masak mi hailam....huhu...dorang cakap kurang masin....tapi dorang ngap jugak sampai abis...dah namanya puase...deria rase tak leh merase...maaf ye adik - adik..

  4. lagi satu adat family saya even arwah abah da tak de..tiap kali bulan puase...kami akan berbuka dengan mi ..bukan nasi...mesti korang pelik kan...started from abah...arwah abah cakap bulan tak puase kite dah selalu sgt makan nasi...so biarlah bulan pose ni kite makan mi time berbuka...lagipun sahur pun nak kene makan nasi...so tiap2 hari cukup 30 hari saya akan masak mi...rotate la menu mi tu hari2..tapi hujung2 ramdhan kiteorang makan nasi...sebabnya org bagi "kunjungan"..saya mmg suke time tu....sbbnya saya tak perlu memasak..ngeh3...

  5. bazar - tiap2 petang  kalau saya sempat saya akan bawak diana pergi bazar...time tu mmg abis la duit..sume bende nak dibelinya....tapi start arwah abah n arwah abg taufik  dah tak de...mmg change la kan...lebih kepada jimat cermat....maklumlah berbuka puase bersama 4 orang jer....kalau dulu masak 1 periuk penuh...skrg saya dah kurangkan...beli kuih pun 1 or 2 jenis...kalau dulu 1 meja penuh...skrg dah tak..skrg dah tak mcm dulu...semua dah berubah...perubahan yang ketara sangat...kadang2 rindu gak saat2 dulu...tapi alhamdulilah ...saya ade encik tunang yang sentiasa temankan saya all the time when i need him..thanks beloved...walaupun jauh dia sentiasa ade bersama saya,., SmS pengikat kami..


    p/s : mencari keberkatan di bulan ramadhan....selamat berpuase...