Thursday, March 29, 2012

sibuknye saya, pemalasnya saya

mane la si tuan blog ni..
dasar pemalas nak update blog betul la budak ni

oi...oi...

...kutuk diri sendiri nampak =,='
huhu..sorry la..lately bz sangat dengan kursus2 di kolej..
sampai tak sempat nak update blog..
lagipun bukan setakat bz je sebenarnya..
tapi sebenarnya saya ni mmg giga pemalas untuk mengupdate blog sendiri..
dan lagi satu..
tak de point kot nak update blog...bagi la point..nnt saya elobarate..hihi..
c,...nampak sangat kan pemlas..


ermmm..point ape yang perlu saya katekan skrg ni...?
wordless plak tetibe ..
eeee.. tak de idea.. tak kan nak cakap..

hari ni saya buat cheese tart....
untuk bagi 2 pupu kot..ehh...x..mungkin 3 pupu kot...agaknye la kot..
saye pun agak ragu2 kesahihannya...
disebabkan saya bekerja pada hujung minggu ni..
makanya saya rerajin diri sikit buat cheese tart..
peberet gile ni..
dapat gak la 100 biji kot..anggar2 je...x kira pownnn...hahha
saya kan pemlas.

semalam saya sakit tekat..
buat la air asam jawa..
kekonon dapat la menghilangkan sakit dan peritnya..
huuuuisshhh...mmg berkesan...mmmmg hilang sakit tekak tu..then datang plak batuknye..
hampeh..
hinggus kat hidung ni tak abis2 nak sok..sakk..sokk..sekkk je..
hidung tersumbat..
nak bernafas pun gune mulut..
adehh...
nasib bek tak de insang...kalau tak dah lame kot saya nafas gune insang..
ubat pun tak de..minyak kapak pun xde..
yanng ade hanyalah..minyak gamat yang saya sangat tak suke dengan baunye..hii...
rasenya dah cukup setakat ini saya mengupdate blog saya..
baibai


Tuesday, March 6, 2012

Step 1 : Sewing a Baju Kurung


dulu, saya pernah cakap dengan diri saya..
saya akan kawen bile saya rase diri saya cukup lengkap untuk kawen..
dan....
bile saya benar - benar dah sedia..
saya tak nak kawen, bukan atas kesediaan saya..
biarlah semuanya berlaku secara perlahan..

dan lantas..
step pertama saya...bermula dengan.
belajar menjahit..

actuaally..ni bukan kelas pertama saya..
sebelum ni pernah jugak sy ikuti kelas menjahit//.
tp separuh jalan saje..
tak faham dgn cara tenaga pengajar mengajar..

menjahit bukan minat saya..
tapi atas dasar "persediaan menjadi isteri org"
makanya lah saya belajar..

alhamdulilah kelas kedua dengan tenaga pengajar yang berlainan..
saya mudah faham..
terima kasih...
syukur allah



hari pertama belajar mengukur dan menggunting
dan hari kedua
belajar menjahit..
tp oleh kerana saya terlalu penat mmenguruskan kelas membuat cupcake pagi tu
daptlah jugak ilmu dari kelas memasak..
pembelajaran saya terhenti seketika..
apabila kepala saya tetibe sakit./
mungkin terlalu kepenatan..
hihih...
tapi sy ttp teruskan di rumah..
dan ini hasilnya..
jeng...jeng..


akhirnya siap jugak..
lepas ni saya boleh menjahit sendiri..
dan saya cube untuk usahakn untuk adakan kursus jahit baju melayu..
boleh lah saya jahit baju untuk encik tunang..
untung jugak saya bekerja di kolej komuniti..
saya penyelaras kursus pendek..jadi tak perlu bayar apa2..
minggu ni banyak gak kursus..
adeehhh..kursus mane yang perlu saya ikut ni..
rugi kalau saya tak ikut..

almaklum lah tgh kumpul kemahiran dan persediaan mennjadi isteri org..
 

 

terima kasih encik tunang yg selalu menyokong saya..