Sunday, April 29, 2012

Munculnye Pelangi di Pagi Hari..

Assalammualaikum...
.
Excited sikit nak update blog hari ni..
al maklumlah...cable hp baru..
so...what??
ape kaitan cable  dengan nak update blog..
hohoho...haruslah ade kaitan..
 pertamanya...saya nak update pic inii...







nampak x?
pelangi...
saya snap semasa otw pergi kerja.
cantik sangat...
indahnye ciptaan tuhan..
Alhamdulilah..
syukur sangat kehadrat illahi yang masih beri kesempatan kepada saya melihat ciptaa-Nya
sanggup jugak saya bentikan kereta semata2 nak snap pic pelangi ni...
pic ni saya tak edit balik..
saya tak nak keindahan di cacat celakan oleh teknologi terkini..
hihihi..





 nak tengok pelangi disamping dia

Friday, April 27, 2012

cable handset rosak ... marah!

Assalammualaikum..

 huwarghhhhhh...saya nak bagitahu ni..
 saya marah. saya benggang..
saya sakit hati.. saya geram..
 kekononnye nak update maps gps ni.. huhu...
detection maps gps terlalu lambat setiap kali saya gune..
dan atas sbb itu saya pun update la..
 memula update kat ofis.. 
disebabkan wifi ofis asyik disconnect je..
 saya pun update la kat umah... 
dok dari tadi saya try connect cable dgn hp saya ni.. 
tapi...hasilnye...hasilnye...hasilnye yang saya dapat adalah MARAH ..
..saya sangat marah ...marah dan marah.. 
waste of my time...grrrrr.....
so mcm ne ni...
 saye decide nak p pekan nak cari kedai hp yang jual cable ni ari ni jugak..
 tak kira...tapi macam malas plak nak kuar... huhuh.. 
tak pe..sabar daya..sabar.. 
esok leh car... n esok jugak boleh update.. relax ok..
 chill bebeh..=)


 sesuka hati je kan tukar editor blog saya ni kepada yang baru..penat saya tukar yang lama...di tukar balik yang baru..marah lagiiiiiiiiiii...

Friday, April 20, 2012

bunga - bunga syurga TV3 ( pakai selendang nampak rambut)

Assalamualaikum..

nak tanya ni..
ada sesiapa yang tengok cerita bunga - bunga syurga x?..
hmm..minggu lepas saya tak tengok..
so saya dapat tengok episod hari ini..
saya ikut cerite ni dari awal episod.
saya cume nak keluarkan pendapat je ttg cerite ni
..
cerite ni bersifat keagamaan dan anak yatim..
awal cerite ni agak best la kan..
ade sedih, ade geram, ade benci..
seriouslly mmg best..

tapi sayang sangat..

sama ade pengarah yang jahil atau penerbit yang jahil atau pelakon2 yang jahil..
tak tahu la saya kan..
perasan tak? ade pelakon yang ambil watak safiyyah tak silap..
asalnya dia bertudung litup kan.
dia tolong ayah dia jaga anak yatim..
sopan dan lemah lembut orangnya..
lps tu dia ke bandar..
kekonon ke kl nak tolong ayah dia besarkan anak yatim kat rumah anak yatim
pada awalnya masih bertudung litup lagi..
then ade 1 episod tu dia tak pakai tudung..
sbb ofismate dia hasut dia tak pakai tudung mase p dinner
terus dia tak pakai tudung..
iman dia mula goyah..
tapi cara dan kelakuan dia masih nampak sangat mcm dia betul2 nak jage aurat dia lagi
 macam pompuan solehah la kan..
tapi bile tgk episod mlm td..
saya ade nampak keganjilan plak..
time dia balik kg ziarah ayah dia..
dia memakai tudung litup siap pakai anak tdung
then bile dia melawat en azmin a.k.a boss dia ...
dia boleh pakai selendang..siap nampak rambut gituhhh..
mase si azmin datang rumah..tutup rambut gune tuala..rambut pun tak nampak sangat
..boleh terima la kan alasan sbb dia cakap dia tak de tudung
tentang p tgk azmin kat hospital..
terus nampak jambul rambut lagi tuuu..
adehhh..ini sudah lari konsep...
pengarah tak sensitif pada isu pemakaian tudung..
reality  itu mmg ade...orang yang kejap pakai tudung, kejap tak pakai..
tapi pengarah harus sedar yang dia sedang membuat cerite ttg keagaamaan.
yang memberi pengajaran,moral dan akhlak..
kalau la mcm tu pengarah tunjukkan..
comfirm bebudak ikut..
mst budak2 akan cakap " kat tv tu bolehh?''
haaa.....ape nak cakap lagi?
kalau pengarah nak cakap pelakon tu pakai tudung selendang nampak rambut keluar..
untuk elakkan dari isteri azmin serang dia...ia sangat mengaruttttt...
alasan yang tak boleh pakai..
kalau betul2 nak elak..
kenapa tak pakai purdah je..
baru puas hati..

tolong la..
pemakaian tudung bukan hal yang begitu remeh ye..
bukan main pakai buang..
saya betul2 marah..arghhhahhaha..
nak buat cerite ttg keagamaan..biarlah betul2 
sensitif mane yang tak boleh..
mane yang boleh..
kaji dan selidik...
baik - baik cerite jadi best...
terus jadi benggang..haishh...
nasib baik ade johan botak..
sejuk la sikit hati ni..hihih...
ape pun ttp nak tengok cerite ni smpai abis sbb ade johan..hahahhaa....


 kalau nak pakai tudung litup, teruskan, tapi ...sensitif pada hal yang mahram dan bukan mahram..pengarah sila tengok cerite nur kasih..ahaks.

Wednesday, April 18, 2012

Saya x faham dia Tulis ape ni...

Assalamualaikum

actually tak de niat pun nak update blog hari ni.. 
entry yang lepas pun tak sempat lagi nak edit n publish..
hari ni sibuk melayan fb dan cerite korea kat maaduu.com

sambil2 layan komen di fb...
saya akan tengok cerite korea..
dasar orang tamak la katekan..
actually bile saya on fb saya..
saya suke membaca status rakan2 di fb..
jika berminat saya akan like..
saya akan baca satu2..
setelah bace 1 per satu..
tibe2 saya terbaca 1 comment di status fb rakan saya..
adoyaiii...
pening saya ketika membaca komen beliau..
nak tahu ape yang dia tulis..?

hm. . . owg ckunx dy pndg rupe j. . asl ta lwa j tolak ta ncem j tolak. . amndew ah. . cube eklas n time sdenye. . bia ta lwa tp baex budi bhse. lw muke lwa pgai cm setan wt pe. .

hmmm....korang faham?
sekolah mane dia masuk ?
cikgu sape yang ajar dia ?
sangat hebat beliau ini..
sampai sy sendiri tak faham lansung bahasa dia..
saya pun ade gune juga tulisan ringkas ni..
tapi x la seringkas mcm tu..
at least penggunaan short form yg saya guna kan masih ade lagi dalam tulisan saya..
wahai adik2 ku yang dah moden..
tolong lah jangan rosakkan bahasa dan tulisan bahasa malaysia yang indah ini..
kalau ye pun nak short abis..
gune la short yang orang mudah faham...
contoh tidak = x ataupun tak
saya faham akan shor t form tu
tapi kalau ta?
ape maksudnya..
j?
ape tuuuu...????
haishhh....saya agak bengangg jugak la mase bace komen tu..
harap adik2 sekalian dapat ubah la ye..
yang mane pernah gune bahasa ringkas..
jangan la gune seringkas2nye seperti tulisan di atas..
tak salah gune kan tulisan ringkas..
tapi beragak2 la kan..


saya cintakan bahasa kebangsaan saya

Monday, April 16, 2012

Bukan Nasi lemak sembarangan .

Assalammualaikum..
..
jumaat yang lepas..
saya terlalu malas untuk pergi kerja..
bad mood okay..
terpaksarelakan diri jugak pergi kerja..
should be saya masih cuti..
sebab on call, saya terpaksa bekerja..
kalau ikutkan hati saya nak merajuk lama..
ye la., tetibe je kene marah kan..
sape tak benggang ...

mata pun dah bengkak sikit..
al maklummlah..sedih sangat la kan
that day..pagi - pagi lagi saya kene panggil.
cuak gak..kot kot dia marah saya lagi ke ape ke..
well.. just discuss for the program will running dat weekend..
then after the discussion she's giving me a nasi lemak..
hmm.. ..nak amik hati saya ye...
 dalam hati sebel...tapi tangan tu dok suap nasi lemak kat mulut..
dasar sengal punye daya...

hmm.. tak jadi lah nak cari keje lain..ahahaha.

Thursday, April 12, 2012

Ye..Saya kuli awak..

Assalammualaikum..

alahai...ape la nasib...
rase sedih..
rase kecewa..
rase hampa..
macam2 rase saya rase..
saya tak mahu merintih dan membandingkan nasib saye dengan nasib orang lain..
saya tahu Allah telah menciptakan dugaan yg berbeza2 kepada setiap hambanya..
saya pasti  Allah ingin menguji ketabahan dan kesabaran saya pada hari ini..
apa yang saya mampu..
hanyalah menitiskan air mata..
hanya itu saje cara untuk puaskan hati saya..
moga ade yang memahammi dan menyokong saya..
saya tak mahu lemah di mate orang..
saya mahu hadapi semua dugaan dengan tenang setenangnya..
dan tak pernah saya menitiskan air mata apabila dimarahi oleh dia.
sudah saya katakan pada hati... 
yang saya akan kuat dan teguh walau dimarahi atau di maki sekalipun..
tapi hari ini.. saya rasa saya kalah...
saya rasa tidak adil saya diperlakukan sebegini...
saya yang selalu dipersalahkan atas semua perkara yang saya assume mereka sudah tahu..
 walaupun sudah tidak ade lagi ikatan hitam putih..
kenapa perlu di cari saya..
kenape perlu dimarahi saya..
kenapa perlu di arahkan seperti saya ini tidak ade hati dan perasaan..?

ini lah si kuli.
tak ape lahhh...
saya masih dengan niat saya..
nak jaga mak selagi saya belum berkahwin .
nak dekat dengan mak..
nak balas jasa pada mak..
saya tak mampu berikan duit setiap bulan..
tapi saya harap dengan cara ini saya dapat balas jasa dan berbakti pada mak..
saya tak sempat berbakti pada arwah ayah..
saya akan bertahan walau ape cara sekalipun..
InsyaAllah...
moga adelah perkerjaan yang lebih baik untuk saya kelak..amin..






harapan menggunung = dapat kerja lebih baik dari yang sekrang ini,..amin

Monday, April 2, 2012

Semua Isi Hatimu - 3 Suara (3 Voices) by Jac , Ning, Shila

bile dengar lagu ni..
tetibe teringat kisah lame..
mase zaman cinta monyet..
lagu ni buat saya feeling2 gituu...
pedihnya saya rase dahulu..
sakitnya...
kecewanya...
saya ke yang bersalaha..
sedangkan saya dah buat yang terbaik untuk membahagiakan org itu..

dan kini..semuanya jadi sejarah...



Kau katakan padaku
bBetapa lelahnya dirimu menghadapi aku
Kau katakan padaku
Ingin kau mengakhiri semua ini

Tak bisakah engkau cuba
Melihat diriku dan semua cintaku
Tak bisakah engkau cuba
Hargai hatiku dan perasaan ku untukmu

Cubalah tuk mengerti aku
Seperti aku yang mengerti semua tentang dirimu
Cubalah tuk merasakanku
Seperti aku yang merasakan semua isi hatimu

Tak bisakah engkau cuba
Melihat diriku dan semua cintaku
Tak bisakah engkau cuba
Hargai hatiku dan perasaanku
Yang hanyalah teruntuk dirimu

Cubalah tuk mengerti aku
Seperti aku yang mengerti semua tentang dirimu
Cubalah tuk merasa aku
Seperti aku yang merasakan semua isi hatimu

Cubalah tu cubalah tuk mengerti aku
Cubalah tuk merasa aku
seperti aku yang merasakan semua isi hatimu
Semua isi hatimu

eleeehhhh nk feeling lbh plak

Makan bakso yang free

Assalamualaikum...

hai awak...
disebabkan saya cuti
saya nak update rerajin sikit..

nnt bile time tak cuti atau pun time banyak keje,,
saya memalas sikit nak update,.

nak di pendekkan ceritanya..
selepas balik keje kami singgah ke kedai bakso 
orang cakap bakso kat situ sedap..
saya ni pantang..asal cakap kedai makan yang sedap je.,
saya mesti pegi punye..
huhuhu..

ini dia bakso.. yang telah habis dimakan oleh tuan punye blog.

ehhh...ehh...yg gambar bawah ni gambar sebelum..
nak bagi u all semua terliur la kannn..kann...ahaa...
lps abis makan mangkuk pun jadi kosong la kan..
so tak payah la letak pic magkuk dah  kosong...
huhuh....


fuhh mmg berasap..
saya letak 2 sudu sambal cili,
mmg marvelous..
bibir saya panas..
sbb kepedasan..
dan lagi 1 mmg panas pun
tapi tu la yang saye suke bile makan bakso..
itu yang saya puas hati .
dok sambil peggang tisu..lap bibir yang kepanasan..
sok..sek...sok sekkk....lap hinggus sbb pedas sangat..ahahha..
.tgh dok sedap makan..
tetibe datang la akak yang amik order...

meja ni semua dah kire ye..abg tu kirekan..
huhu...then ape lagi...buat2 la muke tak paham bahasa yang dia guna...
ssaya tanya akak tu lagi..

betul ke dah bayar? semua sekali ke dia kira?

akak tu jawab..dah... yup..semuanya

 rupe - rupenya kawan kepada ofismate yang belanja kami semua..
alahaiiii.....terima kasih la abg yang baik hati sebab belanja bakso..
huwargghhh... tersangat la terkejut..
 dan tersangat lah rugi sbb tak order bebanyak lagi bakso..
huu..kalau tak..commfirm kenyang perut..
ofis mate saya yg sorang lagi tu la yang untung sbb dia order  bakso spesel 1 bungkus untuk family..
ceeetttt... tak sia2 je kan keinginan nak makan bakso tu menjadi rezeki kepada kami semua..
alhamdulilah...
syukur kepada Allah..
rezeki dan nikmat uang di berikan kepada saya,.



moga Allah melimpahkan rezeki berlipat ganda kepada org yang belanja kami tuu..aminn..

Sunday, April 1, 2012

saya menjahit lagi..

 

hihih...hai !!!.
saya nak cerite ni..
sabtu dan ahad yang lepas..
saya ada belajar jahitan kurng moden..
baju kurung yang lepas pun belum siap lagi kan kainnya,,hihi...tak pe..
nak timba ilmu..
tak kisah la dah siap ke belum jahitan yang lepas..
saya tetap nak belajar baju kurung moden..
saya mmg tak minat belajar jahit menjahit ni,.
tapi atas dasar.."ILMU"
saya pun ikut gak follow makcik2 n akak2 ni..
rugi kan kalau saya tak belajar..

 konon2 la tunjuk ajar..sekali salah...daaaa....

.
mengambil ukuran badan sendiri..hihi..otw untuk membuat pola


mmg gile mencabar la kan jahit baju kurung moden...
hmm... dengan salah buat pola la..pas tu salah potong kain solina la..
tensen tau i....hihi
bila pola dah siap...kain dah potong...
tibe tang menjahit...
adehh... orang lain dah masuk buat kain..
saya plak dok asyik buat  baju aje..
haaa....baru tahu susah senang menjahit ni..
jahit punye jahit....tengok2...rupenya saya jahit lengan sebelah kanan terbalik...
huwargggg....gila la kalau saya kate tak tensen...
tensen abissss wa....
terpaksa lah bukak balik jahitan...
ermmm...bencinye nak tetas baju yg dah jahit... =,="
nak tak nak..kene bukak gak jahitan tu..
jam pun dah pukul 5 ptg time tu..
angin pun dah masuk seluruh badan..
terus saya fed up...
saya kemas barang2 saya ....

jom balik..
sampai umah...
rase fed up tu dah hilang kot..
ape lagi keje kan la baju saya tu...
tetas semua jahitan lengan saya tu...
gune mesin mak saya..
and at last...siap ponnnn...walaupun lengan pendek =,="
bahagian bawah baju, kembang terlebih,
( dah macam baju gaun plak dah..)
belum sempat nak kelim bahagian bawah...

tapi sy tetap berpuas ati..
saya dapat ilmu jahit..
so bila ade mase boleh jahit sendiri..tak de la bodoh sgt kan kalau di suruh jahit kan..
hihih...dulu mmg gile jahil tak tahu menjahit..
sekarang alhamdulilah..perkembangan ke arah kemajuan ...



mesti lepas ni mak dah tak nak jahitkan baju2 saya...=(