Thursday, May 2, 2013

sekarang ... saya


assalammualaikum..

alhamdulilah...seminggu di rumah metua..
seakan2 ini orientasi saya hidup d rumah metua//
perasaan?
macam2 ada...
masih jauh lagi perjalanan.
ini baru permulaan.
bulan ke4 sudah..
insyaAllah akan ade perubahan sedikit demi sedikit
tapi.
sekarang..
ada misi yang lagi penting.


iaitu

" kerja"

dimanakah beliau?
insyaAllah pasti akan ku temui jua
bezanya masa, dekat atau lambat
its okay..dalam masa ini
boleh muhasabah diri..
dan cube melaksankan tugas sebagai seorang isteri sebaik mungkin..
insyaAllah//semoga di permudahkan oleh Dia.

oh ya..
sebelum terlupa..
sekarang demam pru13..
newsfeed penuh dengan fitnah2 dari masyarakat...
masyaAllah..
sesungguhnya saya percaya Allah yang lebih mengetahui..

yang saya mahu keamanan untuk saya , suami dan keluarga..
kami bahagia dann cukup segalanya mengikut kemampuan kami//
biarlah mereka yang berpolitik..
ntah ape yang hendak di kejarkan....
ini semua duniawi...
ape pun selamat mengundi



  happy annivesary pertunangan untuk hari semlam yang ke 3 sekiranya kami belum berkahwin...

Sunday, April 28, 2013

oh..oh..senang kah hati.?

assalammualaikum..

hye!
morning!
seawal jam 8.30 pagi ye saya sudah mula meng"update" blog..
while im waiting my hubby balik dari keje mari la kite berblogging2.
x tahu nak buat ape
kemas rumah pun sudah...
basuh baju pun sudah..
tinggal tunggu nak sidai saje..
then nak buat ape ye?
kemas bilik pun sudah..
nak buat sarapan..?
metua tengah masak..
x tolong ke dayah oi?
=( kite x pandai masak ler..
hahah.. bukan x nak tolong...
nak tolong..
tapi bile nak tolong...
tengok..tengok.. semua bahan2 untuk buat breakfast ibu dah pun siapkan..
so x kan saya nak tengok saje..
huhuhu....

oh .. senang kah hidup?
duduk rumah metua..
sebenarnya tak ade lah mengerikan sangat kan duduk rumah metua?
kalau tak pandai masak.. belajar la memasak dgn metua...
kalau tak reti masak at least bantu la dorang masak..
life is simple..
but please be yrself..
tak perlu kot nak membantu sekadar untuk membodek..
bantu kena ikhlas..
kalau macam saya..
if metua masak, then semua bahan dah siap
saya x kan kacau dah..
so sy more prefer mengemas rumah..
contoh: menyapu...
basuh pinggan..
so saya tak kacau ibu memasak..
senang kan?
x payah la kite nak tolong bende yang dah siap...
kalau mcam saya.. saya akan tanya 
ibu masak ape?
ade ape2 tak nak daya tolong?
kalau dia kate xde ape2..
buat lah keje lain..
senang kan?
ye ...dulu saya sangat takut hidup dengan metua..
maklumlah ..ramai orang yang berpengalaman yang mempunyai pendapat masing2 pada metua dorang..
tak salah..
setiap orang ade bezanya..
alhamdululah..metua saya sgt ok..
but.
behind me
saya malas nak fikir terlalu banyak... bukan ape,,
x nak kusutkan kepala dengan memikirkan apa yang orang fikir tentang kite..
so be +ve.
kadang2 orang tu x ckp ape pun ttg kite..
tapi kite ni yang lebih emmikirkannya..
so be urself..
bagi saya..
saya buat ape yang saya nak buat seikhlas hati
dan saya malas nak pike dengan orang2 yang x tahu ttg life saya tapi nak komplain yang bukan2..
as long as.. i hv husband yang sangat percayakan dan sayangkan saya..
itu sudah cukup.




Monday, April 22, 2013

#b.o.r.i.n.g

assalamualaikum

hi,
 it hv bn a long time i do not update my blog.. oh yeah? maybe?
recently, im quiet bz...(jaga suami yang jauh)
so actually i dont have any idea to update my blog..(true)
but my finger tips seems wanted me to type whatever story here..

Actually i have a lot of stories in my mind..
not here..
i love to collect all of the stories in my mind  till i forgot to write here..(actually im a lazy gurl)
hahha...
.
.
.
.
.
.
hurmmmm...what should i write now? (im blurr)
i dont have mood to write..
i dont have much time to write too,,,
.
.
.
but i think i have to write at least one story here..

for example :

fyi, now im a full housewife..
i was resigned a week ago..
after resigned, me and my husband going to melaka ...
we spending  time together ..

hurmmmm...gtg..
boring..
rase macam mahu balik selangor malam ini jugaaa....












Friday, March 29, 2013

macam menyindir je....

pc tengah saya on..
saya bukak hot fm..
dan saya?
still use my notebook..
senang nak access semua maklumat kalau nak menulis..
lagi pun more confident typing gune notebook sendiri..
idea menulis mencurah2..
okayyy...
cube tengok entry kat bawah..ade lirik lagu
sapa yang tulis pun saya tak tahu..
biarkan saje si penulisnya...

tapi mungkin secara kebetulan..
tetiba plak lagu sejarah mungkin berulang tu berkumandang di radio hot fm..
haisyyy..tiap2 hari dengar hot fm tak pernah plak dengar lagu ni kat radio..
ye lah..lagu lame dah kot..

so motif ?
lirik lagu di bawah?
lagu di hot fm?
saje kannnnn....nak sindir  ke????
mengade ye.....

bila aku tiada, terbuktilah..
bertapa aku mulia, di sisimu..

hahhah...haruslah tidak...

saya la bini yang paling teruk dalam dunia ni ..kini dan selamanya...
perlu ke di jadikan tag 2013?



 eh, saya x kacau awak pun, jgn la kacau saya ye..hihi...saya bahagia disini..

kuat makan =)

mood makan semakin kuat...
sebelum pegi kerje dah melantak sepinggan nasi goreng..
lepas tu sempat cedok nasi goreng masuk dalam polisterin..
bawa sebagai bekalan
sampai ofis....layan fb jap..
buat air..makan lagi bekal nasi goreng tadi..
wahhhh..mahu membesar  lagi ke sy ni..
tapi tang mane la tuuuu...hihihi.


 alhamdulilah..saya bahagia,saya tenang...syukur..

baru aku sedar ....


baru ku sedar,
yang aku tidak perlukan kau,
baru aku sedar,
kau penambah duka di kala aku duka,
baru aku sedar,
kau tidak mengerti apa - apa tentang aku..
siapa kau yang sebenarnya..
aku mengikut rentak mu..
aku mengikut cara mu dalam diam..
egoku di luaranku,
tersungkur di sudut hari,
tersemat caramu dalam hidupku
haruskan aku berdiam, membiarkan kau bertindak sendirian
haruskan aku berbicara, membantu kau yang sedang terpingga-pingga
disini lah tempat ku..
disinilah ketenangan ku..
dia tak mampu berbicara ketika aku meluahkannya..
dia tak mampu membuatku ketawa ketika aku sedih berbicara,
dia tak mampu berbuat apa-apa..
tapi yang pastinya, dia lah yang membuat hatiku tenang..
dan aku membuang kau jauh sejauh-jauhnya....



 ...touching gile ayat ni..saya suke..sapa suke....angkat tangannn...

menangislah....wahai hati

Assalammualaikum...

good saturday..
orang lain mungkin sedang sedap tido kan..
dan bangun lambat..
seronok lahh
sedangkan saya?
masih bangun pagi dan bersiap2 untuk pergi kerja..

Pagii ni mood agak bagus..
setelah puas menangis malam tadi..(malunye ngaku)..
sampai bengkak mata..
nasib baik x nampak sgt sbb pakai spect..
ape pun..lega dah hati ni..
pagi ni hati sangat tenang..
fikiran tidak mahu kusut..
biasa lah mrs.Period nak datang..
mahu x emosiku terganggu...
sapa la kite untuk menolak perasaan ini..ececece

pernah juga seketika dulu..
bile mrs.p nak dtg..
hati saya serba tak kene...
nak marah orang je rasanya
muka nak masam je..
salah cakap sikit nak benggang...
hati mule resah...
tanpa ada sebab..
saya menangis sepuas2nya...
bayangkan lahh..,bayangkanlahhh...bayangkan lahhh..

nangis je puas2, biar mata bengkak, asalkan lepas ni semuanya lega..
it's work okay..
menangis sepuas2nya sampai tertido...
bila bangun tido..
tengok2 kite kat dunia baru..
kat alam fantasiiiii woooo..ade taman yang penuh bunga..rama2 berterbangan,..burung berkicauan...
 puiii la..cakap nak hebat sangat daya ni...
so after the tears were flowing out..
i was like very happy...
n wondering why im crying...?
dan...sesungguhnya wahai wanita..
haruslah anda sedar..
TIDAK SEMUA LELAKI FAHAM AKAN MASALAH INI..
oleh sebab itu...haruslah kamu tidak tergedik2 minta di pujuk mcm saya ni...
mmg booooooooooo layan la jawabnya...
susah kan kalau lelaki x fahamkan kite..
rasenya x kan mahu lelaki itu melayan keadaan kite..
so wahai wanita...
bangkitlah.....kalau mrs.p datang..
jemput lah dia masuk...
then nangis la puas2...


 mencari ketenangan daripada ilahi..

Mr N & Ms H

 Andai ku turut rasa hati
telah jauh ku bawa diri
tapi kemaafan ku lahir dari hati....
Mengatasi...

Thursday, March 28, 2013

salam jumaat

assalammualaikum

selamat hari jumaat...
hari yang indah..
penghulu segala hari..
alhamdulilah..
tinggal seminggu lagi kami akan bertemu..
rindu rasenya...

saya di ofis..
dimana bos?
saya tidak tahu kemane mereka..
biarlah mereka..

bermula dari pagi tadi
tiada kerja urgent yang perlu di kejarkan..

kebosanan..
sepertinye tiada mood untuk menulis..
yang di atas sekadar basi2 konon2nya..
boleh menghilangkan kebosanan..
namun tidak terkesan..
maka haruslah saya menutup entry ini dengan...

jom solat jumaat...














Wednesday, March 27, 2013

oh tidakkkk....Mrs.P mahu datang menjenguk tidak lama lagi.. !

assalammualaikum..

jangan terkejut tiap2 hari saya update blog..
bukan atas sebab ade pembace setia..
walaupun ianya adalah salah satu sebab
tp sebab yang utama ialah..
hanya tinggal 

18 hari bekerja

so kepada yang x faham..
boleh bace entry sebelum ini..
hihihi..

semenjak ade pengganti,,,
semakin kurang bebanan kerja saya sedikit demi sedikit..
tu yang rajin tu update blog..
hahha....

meja pun dah bertukar..
asalnya di tengah..sekarang di hujung sekali..
huwarghhh....di tempat pembuangan...
tapi 
saya suka..
jauh dari boss..
masa untuk mengular semakin panjang..
guna latop sendiri..so senanglah saya kan,,
blogging,facebooking,vlogging,everythinggg...
oh yeahh..
dunia kebebasan ku di sini selama 18 hari lagi..

lepas tuu nak buat ape?

tunggu duit jatuh dari langgit la...

okay..kepada sesiapa yang ade lubang kerja kat area selangor,,
gaji boleh tahan hebat..
boleh bgtahu same saya..
saya perlukan kerja selepas 18 hari dari sekarang..

so..

stop ..

then ...

continue...

with the relevant story 

serasanya ..tidak lama lagi mrs p akan menjenguk saya..
saya sudah mula rasa

  1. angin di badan
  2. perut mencucuk
  3. selalunya backache..tapi kali ni mcm xde...mungkin.....
  4. pening menjadi pengganti kot
  5. lapar ..lapar..lapar....makan je la kejenya.
  6. and last ...more sensitive..(smlm benggang dgn en. nazli..dia merajuk, saya pun ikut merajuk la) 

jarang sekali saya suke sapu minyak bam di dahi..
tapi kali ni..
i did it..
unbelievable

bila dah macam ni..
en nazli akan cakap

" sapulah minyak"

dari dulu bila en nazli nak sapu minyak atau suruh pakai minyak..

the word i always to be used

" noooo.. ayg x suke bau minyak kat badan,dahi or mane2 aje la"

"bau tu akan melekat kat baju..nanti kemane2 saje orang akan bau minyak.."

"tak suke la"

"eeee...x nakk la"

k nak sambung wat keje 2 minit..

babai


 mrs. p.. please be nice to me okay...

Tanggungjawab isteri: Mentaati suami


Assalamualaikum

hari ini saya agak rajin mendengar ceramah di youtube..
sebelum ni asyik melayan lagu2 barat
lindah jawa sibuk nak nyanyi omputih,..
pirraaahhhhh..
so btw...
bermulanya mendengar ceramah ustaz don yang bertajuk kenapa hati keras..
saya mula tersentuh hati..
subhanaAllah...
di sambung plak dengan ceramah ustaz don bertajuk anak adalah aset..
bertambah sayu..
adakah kite sudah bersedia mendidik anak yang akan membawa kite ke syurga..
insyaAllah...
mendapat anak bukan semudah yang di sangka..
kini saya baru tahu...
menitis air mata saya..
kerana saya merasakan saya ni anak yang tidak berguna langsung pada ibu bapa saya..
bagaimana dengan anak saya kelak...
(jgn ingat saya sudah preggy)
subhanaAllah...
skrg ini, jika ade orang yang akan bertanyakan persoalan ttg anak..
saya sudah tahu untuk menjawab ape?....
maka
dengarlah video di bawah ini...
tentang
tanggungjawab seorang anak..


tanggungjawab seorang isteri pula kite boleh dengar melalui video dari ustz azhar idrus.
mudah2an dapat la ilmu yang di sampaikan..
setelah mendengar ceramah ini..

yang dah berkahwin atau bakal berkahwin sangat patut dengar ye.
take the point



rumusannya :

okay ..xde rumusan..
sbb nak terus bagi ucapan pada en nazli..

silekan buat rumusan sendiri

and

so

 ucapan  untuk en nazli

"saya mintak maaf sebab saya belum dapat lagi jadi isteri yang sempurna..

saya perlukan masa untuk berubah sedikit demi sedikit
moga Allah berikan jalan untuk saya berubah dan menjadi isteri yang terbaik untuk awak
saya tak sebagus mane..
bile awak pergi kerja, saya masih tido....kantoi plak depan orang..
bile awak balik keje, saya di bilik bace novel...kantoi lagi...yela mane la saya tahu awak dah balik..awak balik senyap2...
bile awak suruh saya  buat air, saya....saya....saya.......okay saya ngaku saya malas..
tapi cume sekali tu je la .. itu pun sebab awak mintak pukul 2 pagi....
janji..lps ni saya akan KURANGKAN.. tabiat buruk saya..
insyaAllah...bimbing saya ye'


 transformasi isteri solehah, anak solehah

ini cerite pasal kerja


assalammualaikum..

keje pun ibadah kan..
tapi kalau buat keje menipu..
ibadah ke tu..
okay..
nak di pendekkan cerite..
saya mahu berhenti..
diatas sebab?

ingin bersama suami.. 

so bermula pada hari ini..
.salah..
kite mulakan pengiraan dari esok..
bermula hari esok saya cume ade 19 hari lagi berada disini...
ye...19 hari lagi ye...
so dalam 19 hari lagi ini..
bermula dari awal bulan lepas saya sudah pun mencari pekerjaan lain..
namun, hampa...
ku kecewa..
rezeki tidak kujung tiba..
walaupun si suami dah bagi ayat

" tak ape la abang kan ade kalau ayang x kerja'

ok..fine...

saya boleh terima ayat en. nazli..
tapi
.
.
.
..
saya tak boleh nak terima betul kalau saya ni x bekerja...
itu sangat2 menyedihkan okay..

x suke..
x suke..
x suke..

nak keje..
nak keje..
nak keje..

saya percaya selagi saya ade di muka bumi Allah ini..
ade saje rezeki yang tercipta untuk saya.
mudah2han..
asalkan kite berusaha..
 tak kan berputus asa..


yeahhhh.....


chayokkkkkk....

malaysia boleh...!







Monday, March 25, 2013

si pembaca setia


assalammualaikum 

entry yang lepas saya ade cakap tentang  pembaca setia..
well...
saya ingatkan pembace setia saya ialah suami saya saje...
rupanye ade jugak insan yang suke bace entry saya yang  merepek meraban  ni.,..
hihihi...
wahhhhh..
i didnt expected that i had a reader
so thanks ye cik ajlaa.. sudi bace blog yang ntah ape2..
nothing info...just a bodoh2 story and geli geleman punye story...
orang bace.. boleh muntah kott..
hahhaha....
 

itu je story untuk jam 12.19am ...
will be continue bile stress mengunjungi saya...
tata..

 cik ajla update la blog awak tuu..hihihi...satu lagi pesaanan dari tuan blog.. klik iklan ye tiap kali bace..hahha.. tabungan masa hadapan

Solemnization


Assalamualaikum

gile update blog pula rasenye sekarang ni..
hari2 mahu update..
walaupun xde orang nak bace..

tapi ade saya kisah?
saya tahu saya ade permbaca setia..

so...

bab nikah dah abis..
kite pergi ke bab..persandingan...

#bunyi kompang please...

kompang di palu pengantin baru..
duduk seorang tersimpul malu..

ahaiiiiii..
wah rase mcm nak naik pelamin lagi la pulak.

okay...

okay ..mari saya terangkan secara ringkasnya tentang majlis saya..

memandangkan saya seorang yang simple dimple..
everything saya nak yang jimat means murah n vry worth..ok...

so ..

pink is not my choice colour for our wedding yeah..
evrything is just coincidence..
tidak melibatkan tiru meniru or whatevAA...
colour pink mmg totally out of my choice..
y?
it's look like too girlly..huhuh

then

perancangan awal:
 tema : sakura

so sakura melibatkan colour pink,brown,white...
it's combination colour..

i dont know how..
when something happen at the last minutes..
i'm canceled the brindal..
keje gilakkk ini pengantin..
menangis kauuuuuuuuuu kat ofis..
mahu x stress..
i dont know who hv to blame?
me or her?
kite cerite benda ni kat entry lain okay..
bikin kacau saje

so
bile dah cancel..
terpaksalah di teruskan jugak
cume bezanya xde la combination 3 kaler..
saya terpaksa jugak amik colour pink because of cat kaler umah saya pink n purple..
so tema saya ialah kaler pink n purple la..
hahahha...
itulah sebnarnya asal usul tema kaler wedding saya..
amik kauuuu....
cat kaler umah sendiri jadi inspirasi majlis perkahwinan sendiri..
hebat ke tidakkkkk saya niiii....

so baju2 yang saya pakai di pilih oleh ofismate saya..
kak mai n noly...
dorang pun x lame lagi mengikut jejak langkah saya..
alhamdulilah...
mudah- mudahan di permudahkan..

so thanks sgt kat dorang yang selalu tolong saya time saya susah..

jom kite merentas gambar2 yang saya dah upload ni..

so mekap oleh phad..
natural, soft n x berat kat muke saya..
yang penting x tebal..
love it much..











macam model gitewwww...
ohhh...haruslah tidak...
gaya2 tersebut di suruh oleh kameraman...
seyes saya malu...
bukannn..bukan...
seyes ...saya SANGAT malu...

saya bukan seorang yang camwhore


bakal pengantin lelaki dan si pengapit...
dah siap pun...


tempat bersanggah di rumah nenek sedara saya..



itu semua toll pt hj karim lapisan pertama..
budak2 ni nak cari duit tabung..
suke tengok dorang...
i dont expected yang dorang punye ramai..
x sangka kan..kan..kan..
dalam hati..(bangkrap la laki aku)



pemuda2 kompang yang di import dari pt mohyat..
thanks yahhh...
suke dengar bunyi kompang..
dari kecik2 sampai skrg..
dah kawen pun masih suke dengar bunyi kompang..
sebab?

okay...bocor rahsia serta merta..
masa kecik2 kalau bunyi kompang je mesti berangan kawen dgn anak raja..
kat atas pelamin menanti si anak raja duduk sebelah..
omg.. mmg kuat berangan aku dulu..
bile dah besar pulak..
same juga...
asal bunyi kompang..
mesti tersenyum sendiri..
then fikiran melayang...
melayang kemane lagi..?
kalau bukan kat pelamin di samping en. nazli..
hahhaha...
lawak giler kan..
abis lahhhhh lepas ni kena bahan dgn laki ku


okay... dah stand by..\
nak gerak dah..

okay...nampak tak ape yang kurang?

payung ......!!!!!
mencacatkan keadaan..haishhhh...
phatttt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sepertimana yang saya cakap..
phat ni mmg terbaik..
tapi semua bende dia lupe..

nasib baik mekap lawa..
boleh dimaafkanlah jugak..
walaupun....grrrrrrrrrrrr...
ok.
sabar.



pengapit masih single..
sape nak..boleh bagitahu saya..
saye boleh suruh laki saya kenenkan...
iklan percume disini..





maka...sampailah sudah toll pt hj karimm...
ha ..kan...
dah nampak macam nak berperang plak dah saya tengok..
si raja mahu menembusi benteng pertahanan dgn memberi duit toll..




saya suke pic ni.
terima kasihh.




okay..babtol di pelamin lupe nak masukkan..
x pe lah..skip banyak cerite..
baru lah cepat abis..

mase saya diatas pelamin...kipas menutup muka,..
sesi duit bukak kipas pun bermula..
mak aihhhh,,,
lame gile2..
lagi spoil bile si suami letak semuanye duit seringgit..
grrrrrr....dlm hati sudah anginnnn...
boleh pulak duit bukak kipas tu dia baginye seringgit2..
jenuh pengapit aku nak kira,..
di sebabkan saya dah malas ..
lame sangat..
saya redha je la...
bukak je kipas...
wahhhhhhh...
weeii..bukak je la kipas...aku dah x sabaar nak tgk laki aku..
gilerrr la...hati aku dah ckp mcm tu..

automatik hati saya berkata2..
hati ni rase cair sgt bile si suami segak pakai baju purple tu,,,
sesuai sangat dengan dia...

nak tahu hati saya cakap ape.?

"Ya Allah..hensemnya laki aku....hahhaha"

saya x tipu.,..

hati saya cair gile tengok muke dia...
berseri2...




we are together..

love u sayang..


with all friends...
thanks buddy sebab datang majlis


okay...dah kenal kan siapakah gerangan wanita ini..
ibu mertuaku la..
dan ibu suamiku..










ini mak saya...
mude kan?
cantikkan?
tapi sayang seribu kali sayang...
cameraman nak amik gambar..
boleh plak dia telengkan kepala...
grrrrrrr.....suke spoilkan gambar yang pernuh dgn sweeet memories






we're family..
so 3 boys and 3 girls..
we gonna fight each other after this..


family sebalah suami..
suami saya ade 6 orang adik beradik..
meriahkan,.?
saya suke..

saya harap dorang boleh terima saya sedanya...
saya banyak kekurangan..
saya tahu..
saya x pandai amik hati semua orang...
itu lah diri saya...
tapi kadang2 ade jugak saya hipokrit,..
yelah..nak jage air muka suami..

ape pun...semoga kebahagian akan sampai ke akhir hayat..

ok disebabkan saya malas..
esok2 saya upload bab outdoor...






 cinta kamu sehingga hujung nyawa