Monday, February 25, 2013

Stage 3 : HIV test


assalammualaikum..

hai..helo...hi...hola..
hari ni  nak story tentang h.i.v test..beli borang nikah dah setle kan..
for those yang x tahu klik sini.

for those yang nak married, wajib amik test h.i.v ni.
kalau wajib tu maksudnya penting la kan..

before saya amik test ni..
ramai orang cakap kene amik test cepat..sebab result keluar lambat..
sebb skrg, 2 week baru dapat result,...
so saya pun susun la jadual saya..

ade orang bgtahu saya..
dlu ade sepasang couple ni nak kawen..
lelakinye dah buat h.i.v test, di maklumkan lelaki tersebut positif h.i.v..
tapi bile test  darah keputusan beliau -ve.
huhuh..maybe alat tu x boleh detect kot..
start tu la..result h.i.v test tu di keluarkan selepas 2 minggu kite check..
itu orang yng bgtahu, kalau org tu tipu..maknanya tipu la saya..
so saya mintak maaf ye awal2..

ade sorang dr kawan saya melalui cara ini..
dia amik result 2 week after that

saya?

harus lah tidakkk..
muahahah..biasala kan..orang femes ni mmg dapat lain dari yang lain..
btw hari atu amik test dgn en tunang..( skrg dah jadi suami)
saya amik test di klinik kesihatan pontian...
punye la berjam2 saya tunggu..
tapi no giliran saya langsung tak di panggil..


pelik jugak..suruhlah encik tunang pergi check..sbb saye dah naik bosan dah
rupenye.. untuk hiv test.. bilik lain..mmg x kan di panggil nombornye =,="
jenuh je sy tunggu 
(en tunang pun bising)
hihihi...
lps je amik darah..
10 minit kemudian terus dapat result...
hohoho.. private n confidential okayyy..
dapat result hari tu jugak..
x payah tunggu 2 minggu..miahahaha..
untunglah..

untuk negeri lain, saya tak tahu..
untuk negeri selangor
si suami dulu amik HIV test di klinik swasta.. kene bayar RM30 je..
x silap 2 or 3 hari dia dah amik resultnye..
kan abg kan...? betul x ayang tulis tentang hiv test abg..hehehee


so dah setle untuk hiv test..yeayyyyy.....tggl submit saje..
bagi yang negeri johor ade lagi proses yang kene tempuhi..
iaitu

interview........

  tunggu la sampai klinik tu tutup..mmg tak dapat la result hiv test tu..hihih

Saturday, February 23, 2013

my new blogskin 2013


Assalammualaikum...

surpriseeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ehem..ehem...anjunghati dah berubah wajah
cantik x?
suke x?
seharian membuat blog...
so actually saya menggunakan blogskin daripada laman web ini :


ini tempalate yang saya amik dari orang..
nak buat template sendiri macam membuang masa kan..
so better saya amik template yang sedia ade..
senang dan mudah..muahahha
cantik dan comel..
tapi kene pandai edit utk jadi sepertimana yang kite nak..

coding saya amik dari blogskin
saya just edit:
ad
header
chatbox
sidebar
itu saje.. semuanya makan 1 hari..

so bagi yang dah expert boleh kot buat coding template untuk diri sendiri
macam saya.. mmg surrender la kan..
walaupun seketika masa dahulu saya pernah belajar coding...
hoho...sambung tgk tv la kejapp..
mcm best je cakerama malam ni..c u next entry..night!



 blogku telah di surgery kan...

Friday, February 22, 2013

bosan dgn blog skin


blogwalking time
bile tengok blog orang semua cantik2..
tetibe rase nak buat kerja yang membuang masa mcm dulu

iaitu,...

mencari blogskin yang baru untuk blog tercinta..
al kononnye  sempena tahun baru 2013..
miahahha...
dah masuk bulan 2 dah pon,...
xde la baru sangat pon..
dah jangan buang mase taip entry..
p cari blogskin lagi bagus...



stage 2 : borang nikah kahwin di johor:


assalammualaikum...

Stage 1 :  kursus kahwin

dah dapat sijil kursus kawen ke belum ?
ok bagi yang dah dapat sijil kursus kawen..jom kite cerita stage yang kedua..

Stage 2 : membeli borang nikah.

selepas anda dapat sijil kursus kahwin, marilah kite beramai - ramai serang pejabat kadi..

sila google pejabat kadi anda di mana letaknya...hahaha

jangan jadi mcm saya.. pejabat kadi pun boleh was2 lagi kat mane tempatnya..padahal dah terpacak kat situ setengah jam sudah..muahaha..sila jgn gelakkan saya ok..

borang nikah boleh di beli pada harga rm5 sahaja..
itu setakat di johor..

sebelum anda serang pejabat kadi, sila mohon secara online di web ini :


http://encr.johor.gov.my/ 

setelah daftar, x payah print sebab borang print and original same je..

saya lebih prefer anda beli borang ori..

baru lah anda pergi ke pejabat kadi untuk beli borang dan minta pegawai tersebut mengaktifkan permohonan anda..
anda akan di minta untuk menglogin semula pendftaran ncr anda..

then byr rm5, balik ...isi borang..cari wali dan saksi...selesai...boleh ketawa banyak2..n cakap dengan mak..kahwinkan saya cepat...muaahahhaa....

untuk makluman borang mikah di johor menggunakan ayat jawi okay..so sesiapa yang tidak pandai tulis jawi sila belajar dari skrg..

guna rumi pun boleh jugak.. tiada masalah pun..kahwin tetap kahwin..hahaha

dan 

jika anda berasal dari selangor ..almaklumlah suami orang selangor..jadi tahu lah serba sedikit..

borang nikah boleh online sahaja di laman web ini :

http://ncr.jais.gov.my/

selesai isi, sila print dan isi segala butir2 yang di kehendaki...
permohonan nikah di selangor tidak memerlukan apa2 bayaran..senyum lebih2 sikit
untung laa.. en. suami..

lepas dah isi..kite sambung kat entry lain...nanti cari lah entry stage 3 : hiv test.



 saya tidak ade sijil nikah..mcm mane tu..encik suami yang simpan..tamak haloba.yang copy pun dia tak tinggalkan..hampehhh... tapi x ape lah..status saya masih bujang lagi la kirenya kan..

Thursday, February 21, 2013

uhukk..uhukkk..uhukk... i got cough..

assalammualaikum...

haiiiii...hoiii...holaaa...

fuhhhh...dah lame kan x update blog ni..
berhabuk rupenye...

tab telah di ambil oleh encik suami..nak update blog mcm mane kan...
nak kene ade lappy.. ( ade lappy pun malas update jugak kan)
eh?
dah ade suami rupenya...
diam - diam je kan...

hihihi...
okay itu kite cerite kemudian..
kalau cerita pasal suami, mmg panjang..
kalau cerite suami, mesti nak ade gambar..
.xde gambar, x syokk gitu nak kepoh..
ok kite skip cerite ni dulu

past week, saya dan encik suami pergi bercuti ke langkawi bersama company saya..
pergi free ye tuan 2 dan puan2
company trip ini dikire sbg honeymoon la jugak kan..
hahha
dapat jugak hnymoon free..
kikiki...
mmg macam2 tempat kami pergi..
aktiviti yang paling saya suke dan x sbr ialah island hopping
excited nak mandi la katekan..
konon2 nak belajar berenang lagi dgn suami
nak belajar tarapung pun x lepas
asyik tenggelam je..
asal tenggelam je minum air laut masin tu
ntah berape liter saya minum..
matahari plak dah terpacak...
mula dapat bersin2..
kerana syok sangat dengan air laut..
saya abaikan semua tu
buat2 sihat je la kan..
abis mandi laut air masin ..
pergi plak mandi kat air tawar
lega la jugak..yang melekit dah hilang..

mlm tu saya kena demam..
mmg panas..
aicond sume saya ttp
kesian  plak suami..
berpeluh agaknya..
sy hidupkan dan slowkn aircond..

saya baring lepas makan ubat..
encik suami selimutkan saya smpai keparas bahu..
saya tetap sejuk..
saya baring tegak x boleh gerakkan badan sikit pun..sendi2 semua dah sakit
sakitnye time tu..
dah 4 tahun saya x dapat demam ..dan akhirnya malam tu saya dapat demam..
start tu lah..batuk pun menghadirkan diri..
sampai skrg ni lah batuk saya x baik - baik..

bile dah batuk n x mahu makan ubat batuk..
pergi lah google..
konon2 dengan petua lame cepat la baik batuk ni..
antara petua yang saya cube amalkan:

petua 1:
- air asam jawa (paste) + air panas + gula

dah buat 3 or 4 kali kot..still jugak batuk..nampaknye petua ni x berkesan

petua 2 :
- limau kasturi + air panas + gula

dah minum 2 kali.
sekali buat sendiri + sekali lagi tukang gaji kat kedai tolong buatkn..muahaha.. x berkesan jugak

petua 3 :
 - limau kasturi sahaja

diperah sebanyak 4 biji.. then minum. sekali teguk saje ok..ini petua encik suami

tapi saya minum 2 3 kali teguk sebab masam..hahah..x berkesan jugak..berkesan untuk sementara saje 

petua 4:
- limau kasturi + asam merah

(sebelum saya buat petua no 3, saya dah buat pun petua no 4 ni dulu..
mcm x rela je nak minum air limau pior mcm petua kat atas tu...mahu perit tekak..
lps suami bising baru sy buat ikut petua no 3..hhoho)

makan macam tu je ok...2 n 3 biji jugak la makan..
masam wooo...ape lagi pergi la kedai runcit kat bawah ni..p beli asam merah.harga 50sen je..
asam merah tu saya letak kat tgh2 limau tu...sedap..dah x masam dah..makin galak saya makan limau tu..hahah..memandai buat petua sendiri ..boleh dijadikan petua ke???

petua 5:
- minyak bam + scarf

sapukan minyak bam kat leher then balut leher tu..

hehhe..saya pakai x berkesan..mungkin batuk saya serius..
tu petua yang saya bace kat blog orang.. x dapat nak di kesan plak tuan blog tu.. petua ke ni? kategori tips melegakan batuk waktu malam kot..

petua 6 :
- gula2 hack kaler hitam
- strepsil
]- fisherman
- woods

semua ni saya dah makan, tapi sayang 1 pun x berkesan..time makan je la x batuk,..
habis gula2 datang lah batuknye..


petua 7 :
- doa

petua yang ni, saya amalkan tiap2 hari selepas solat

itu je la yang mampu..hari2 saya doa..
saya redha di beri sakit ini,
saya bersyukur selama 4 thun kebelakangan ini, Allah telah berikan kesihatan yang berpanjangan untuk saya..tak mengapalah kalau saya di beri sakit ini.. sekurang2 nye di sebalik sakit ini , dosa2 kecil ku terhapus.. 

petua 8:
masih mencari petua yang baru untuk di aplikasikan berkesan ke tidak...
nnt dah baik n dah ade petua yang berkesan baru saya update
kalau xde petua yang berkesan terpaksalah saya terus ke petua terakhir

petua terakhir:
- hospital

pergi hospital, pastikan doktor yang merawat anda adalah doktor yang hensem mcm Aoran Aziz..

ohhh..aaron aziz...

jangan lupe dapatkan m.c ..dapat cuti free.. boleh dating dgn suami..
batuk pun nak mc ke..hehehe..haruslah..


apepun yang baik itu datangnya dari Allah S.W. T, yang buruk itu datangnya dari kita...
selagi kite boleh berusaha untuk sihat, maka haruslah berusaha..
jangan menyerah kalah...






 batuk yang berpanjangan