Friday, February 22, 2013

stage 2 : borang nikah kahwin di johor:


assalammualaikum...

Stage 1 :  kursus kahwin

dah dapat sijil kursus kawen ke belum ?
ok bagi yang dah dapat sijil kursus kawen..jom kite cerita stage yang kedua..

Stage 2 : membeli borang nikah.

selepas anda dapat sijil kursus kahwin, marilah kite beramai - ramai serang pejabat kadi..

sila google pejabat kadi anda di mana letaknya...hahaha

jangan jadi mcm saya.. pejabat kadi pun boleh was2 lagi kat mane tempatnya..padahal dah terpacak kat situ setengah jam sudah..muahaha..sila jgn gelakkan saya ok..

borang nikah boleh di beli pada harga rm5 sahaja..
itu setakat di johor..

sebelum anda serang pejabat kadi, sila mohon secara online di web ini :


http://encr.johor.gov.my/ 

setelah daftar, x payah print sebab borang print and original same je..

saya lebih prefer anda beli borang ori..

baru lah anda pergi ke pejabat kadi untuk beli borang dan minta pegawai tersebut mengaktifkan permohonan anda..
anda akan di minta untuk menglogin semula pendftaran ncr anda..

then byr rm5, balik ...isi borang..cari wali dan saksi...selesai...boleh ketawa banyak2..n cakap dengan mak..kahwinkan saya cepat...muaahahhaa....

untuk makluman borang mikah di johor menggunakan ayat jawi okay..so sesiapa yang tidak pandai tulis jawi sila belajar dari skrg..

guna rumi pun boleh jugak.. tiada masalah pun..kahwin tetap kahwin..hahaha

dan 

jika anda berasal dari selangor ..almaklumlah suami orang selangor..jadi tahu lah serba sedikit..

borang nikah boleh online sahaja di laman web ini :

http://ncr.jais.gov.my/

selesai isi, sila print dan isi segala butir2 yang di kehendaki...
permohonan nikah di selangor tidak memerlukan apa2 bayaran..senyum lebih2 sikit
untung laa.. en. suami..

lepas dah isi..kite sambung kat entry lain...nanti cari lah entry stage 3 : hiv test.



 saya tidak ade sijil nikah..mcm mane tu..encik suami yang simpan..tamak haloba.yang copy pun dia tak tinggalkan..hampehhh... tapi x ape lah..status saya masih bujang lagi la kirenya kan..

No comments:

Post a Comment