Wednesday, May 27, 2015

Ini Cerita tentang Nadiem dan Hemangioma Strawbery


Assalamualaikum,hari ini nak bercerita ttg anak saya,
Nadiem,..
Lahirnya nadiem ada kisah tersendiri,
Tak ramai yang tahu cerita nadiem, 
Cerita kami sekeluarga, 

Pernah dengar tentang hemangioma strawberry, 
Saya pun x tahu maksudnye yg spesifik tu ape.. awak semua boleh google..  Bukan ape.. Saya takut ape yg saya fhm x sama dengan fakta sains, Yg saya tahu ketumbuhan yg x memberhaya, boleh di ubati dan boleh hilang dengan sendiri, 
Puncanya memang sukar utk di kenalpasti, 

Ceritanya begini, 
Nadiem lahir pada 5 feb 2014
Now,  he's 15months. 

Kita throw back semasa nadiem umur 1 hari ye.. 
Selepas nadiem lahir, 
Saya perasan ade seperti bende merah di bahagian kelopak mata seblah kanan.. 
Bende merah tu x besar, (rujuk gambar) 
Mcm garisan kene cakar, saya tertanya2 jgk, 
Kenapa dgn mata anak saya, 
Sama ada terjadi mase kelahiran atau semulajadi, 

Saya bimbang,  saya tanya doktor, 
Dia bagitahu benda ni dia x dpt kenalpasti pd ms skrg,
Dia suruh saya follow up dengan pakar. 
Doktor tu dah buatkan appoinment
Agak lama jgk la appoiment tu, 
Sbb dktr pakar akn dtg sebulan sekali saje  

Selepas keadaan sy and baby ok, 
Kami di benarkan pulang, 

Semakin hari saya nampak, 
Garisan kecik dikelompak mata anak saya makin besar, 
Saya dah mula risau, 
Bila nadiem nk bukak mata macam berat je, 
Kesiann sgt, 
Saya mule berfikir yg bukan2, 
Menyalahkan diri sendiri tidak jaga diri mase mengandung, 

Emosi saya x tenteram, 
Saya menangis tgk anak saya mcm tu, 
Oleh kerana tak tahan dan takut benda tu semakin bsr, 
Dan mnghalang penglihatan dia

Dan atas desakan dan pertolongan pakcik saya, 
Saya trus pergi ke hospital pakar hospital sultanah aminah (HSA)  
Kebetulan pakcik saya bekerja sbg dktr di situ, 
Jadi dapat lah dia tolong saya buat appoiment baru dgn dktr paed minggu depan, 

Tak ape lah.. 
Demi anak bonda sanggup buat ape saje, 
Time tu saya masih berpantang lagi, 
Luke dah elok sepenuhnya, 
Tapi badan masih lemah.. 


Bersambunggg...... 


Ini yg dinamakan hemangioma strawberry,


Kasihkan nadiem harraz,bonda berkorban

No comments:

Post a Comment